Bucurestiul va primi in urmatorul deceniu 35.000 de locuinte noi

Imobiliare

14.04.2008 - Curierul National
Bucurestiul va primi in urmatorul deceniu 35.000 de locuinte noi

16.900 apartamente au fost deja scoase spre vanzare in ultimii trei ani
Majoritatea proiectelor noi sunt localizate in zona de nord a Capitalei
Cele 39 de proiecte existente in prezent pe piata rezidentiala din Bucuresti ar putea aduce in urmatorii sapte pana la zece ani aproape 35.000 locuinte noi. Dintre acestea, 16.900 apartamente au fost deja scoase spre vanzare inca din anul 2005 si pana in prezent, sustin analistii companiei imobiliare Colliers, citati de NewsIn.
Potrivit analistilor imobiliari, anul 2007 a adus pe piata 18 proiecte noi, un numar similar cu cel din 2006. Astfel,  numarul proiectelor mari, cu peste 200 de unitati locative, a crescut la 39. Majoritatea acestor proiecte noi sunt localizate in zona de nord a Capitalei, in zona centrala si in cea de sud-est nefiind lansate proiecte noi . "Din cele 16.900 apartamente scoase pe piata spre vanzare din 2005 si pana in prezent, un numar de 5.807 au fost disponibile numai incepand cu anul 2007. Jumatate din oferta anului trecut face parte din proiectele lansate in ultimul semestru al anului. Estimam, totodata, ca in jur de 30 la suta din unitatile livrate vor reintra in circuitul pietei prin revanzare sau inchiriere. Proiecte precum Baneasa si Central Park au aparut deja pe piata rezidentiala secundara", sustin reprezentantii companiei Colliers intr-un raport asupra pietei imobiliare din Capitala.
Cel putin 7.300 dintre apartamente au fost vandute off-plan in 2007
Datele statistice ale companiei mai arata ca cel putin 7.300 dintre apartamente au fost vandute anul trecut off-plan (din stadiul de proiect, n.red.), repezentand un numar dublu fata de cele vandute la acelasi stadiu in anul 2006. Mai mult decat atat, interesul investitorilor pentru astfel de achizitii a fost foarte ridicat, ajungand la 50 de procente din absorbtie. De asemenea, preturile pentru proiectele lansate in prima jumatate a anului 2007 au crescut in medie cu 20 la suta, iar majoritatea proiectelor lansate in a doua parte a aceluiasi an au ca tinta persoanele cu venituri mici si mijlocii si pornesc cu un pret de lansare de 1.100 euro/mp construit. "Aceasta modificare a tintei de clienti a facut ca in al doilea semestru pretul mediu sa se mentina la 1.500 euro pe metru patrat construit, valoarea inregistrata la sfarsitul primului semestru", mai spun consultantii imobiliari.
Reprezentantii Colliers estimeaza ca pe termen scurt, adica in urmatoarele sase luni, piata rezidentiala va creste intr-un ritm mai putin alert decat a facut-o in anul 2007, tinand cont ca noii jucatori de pe piata vor astepta efectele crizei financiare incepute in Statele Unite asupra schemelor lor de finantare. Analistii considera insa ca, pe termen mediu si lung, piata rezidentiala din Romania va continua sa creasca, intrucat aceasta depinde in primul rand de raportul dintre cerere si oferta, care este inca foarte mare.

Adriana Gera