Bucurestiul, asaltat de tot mai multe cereri de apartamente noi

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

04.11.2007 - Adevarul

publicat oe 26.09.2007

 

Chiar daca preturile au crescut, vanzarile din prima jumatate a acestui an s-au dublat.

Piata rezidentiala din Capitala a fost dominata si in prima parte a acestui an de o cerere care a depasit cu mult oferta. Fapt ce a dat un avant tot mai mare preturilor la apartamentele noi ce au fost scoase la vanzare. In cea de-a doua parte a acestui an vor fi livrate noi apartamente, dar nu suficiente cat sa satisfaca cererea si sa tempereze preturile.

Potrivit unui studiu realizat de catre compania de consultanta imobiliara Colliers International, piata apartamentelor noi din Bucuresti a inregistrat in primele sase luni ale acestui an un avans semnificativ. "In prima jumatate a acestui an s-a inregistrat o puternica crestere a vanzarilor, datorita numarului mare de investitori de pe piata, care practic au achizitionat apartamente off-plan in toate proiectele disponibile", se precizeaza in raportul intocmit de compania imobiliara.

Acesta se refera exclusiv la piata apartamentelor noi din Bucuresti si analizeaza proiectele care au peste 100 de unitati. Preturile continua sa creasca cu 15-20%/an .In contextul in care cererea este inca semnificativ mai mare decat oferta, autorii studiului prognozeaza cresteri importante ale preturilor si in perioada urmatoare. Una dintre zonele Capitalei in care ne putem astepta la majorari semnificative ale preturilor este Nordul Capitalei, unde, potrivit Colliers, "20.000 de familii vor lucra in noile cladiri de birouri si unde niciun proiect de apartamente de dimensiuni mari nu a fost inca livrat in intregime".

Potrivit studiului, pre­tu­rile medii practicate la apartamentele noi din Bucuresti au crescut cu 10%, de la inceputul anului, ajungand la 1.500 de euro metrul patrat. "Cererea tot mai mare pentru locuinte in Capitala, corelata cu lipsa unei noi oferte, a condus la o crestere a preturilor si la apartamentele vechi. Preturi-record de 2.000 de euro/mp si peste acest prag sunt obtinute pentru garsoniere