Bucurestiul a fost scos de pe harta investitiilor imobiliare

Imobiliare

05.10.2009 - Gandul
Bucurestiul a fost scos de pe harta investitiilor imobiliare

Nici o investitie imobiliara in al doilea trimestru, si o scadere cu 99% a acestora in sase luni, fata de 2008

Criza economica a taiat apetitul investitorilor pentru achizitii imobiliare in Romania, astfel ca, in prima jumatate a anului 2009, a fost realizata doar o singura tranzactie cu o valoare de aproximativ cinci milioane de euro in Capitala, arata cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox. Comparativ cu valoarea din aceeasi perioada a anului trecut, valoarea tranzactiilor a scazut cu 99%, de la 903 de milioane de euro. Volumul tranzactionat in activitatea de investitii in trimestrul doi al acestui an in Bucuresti a fost zero, fata de 17 milioane de euro in Budapesta si 18 milioane de euro in Praga. Tranzactia din primele trei luni ale acestui an reprezinta 12,5% din valoarea inregistrata in capitala Cehiei, in timp ce in Budapesta nu a existat nici o operatiune investitionala.

Immoeast a cumparat patru proiecte in martie pentru mai putin de 5 milioane de euro

Singura tranzactie a acestui an a fost realizata in luna martie de fondul de investitii austriac Immoeast care a preluat patru proiecte pe care le detinea in coproprietate cu dezvoltatorul European Future Group. Aceste patru proiecte necesita investitii care se ridica la suma de aproximativ 500 de milioane de euro. Prin aceasta mutare, desi Immoeast este in proces de restructurare, detine doua proiecte in Capitala, unul rezidential, iar celalalt de spatii de birouri, dar si doua proiecte de retail in Brasov.

Luna trecuta, Immoeast anuntase ca va vinde active din Romania, dar si un mall din Rusia, pentru a-si reduce expunerea pe aceste doua piete. In ultimele luni, fondul austriac a renuntat la proiecte in valoare totala de 1,3 miliarde de euro din Romania, si detine 72 de proprietati in valoare de 750 de milioane de euro, ceea ce reprezinta cea mai mare pondere din portofoliul fondului, de 13%.

Raportul DTZ arata ca, la nivel european, volumul de investitii aferent pietei imobiliare a urmat un trend ascendent in cel de-al treilea trimestru al acestui an, inregistrand o crestere de 30%, de la 10,7 miliarde de euro in trimestrul doi, la 13,8 miliarde de euro. Dar chiar si cu aceasta crestere, valoarea este sub media ultimilor doi ani, de 30 de miliarde de euro.