Bucurestenii prefera balconul cu muraturi in locul curtii cu flori

ANALIZE / COMENTARII

16.12.2009 - Cotidianul
Bucurestenii prefera balconul cu muraturi in locul curtii cu flori

84% din bucuresteni, daca ar fi sa isi cumpere locuinta, ar prefera apartamentele, 14% ar cumpara case, in timp ce de terenuri mai sunt interesati doar 2% din locuitorii Capitalei.

Studiul a fost facut de catre imobiliare.ro in perioada 1 noiembrie-30 noiembrie si are la baza nu mai putin de 2.827.929 de listari efectuate pe proprietatile rezidentiale de pe propriul site, la nivel national. Si in tara predomina tot cautarea de apartamente. “In perioada analizata, 71% din accesari reprezinta apartamente, 18,6% case si vile, respectiv 10,4% terenuri, reflectând interesul românilor pentru fiecare dintre aceste categorii imobiliare. Criza generala care a marcat domeniul imobiliar in 2009 a afectat in primul rând terenurile care se confrunta cu un deficit de cerere remarcabil. Dat fiind contextul actual, este putin probabil ca in 2010 sa asistam la o relansare a tranzactiilor cu terenuri”, spune Daniel Crainic, directorul  imobiliare.ro.

Locuitorii Capitalei prefera apartamentele vechi, cautarea lor s-a bazat in proportie de 46% pe apartamentele de doua camere.

31% din cautari au vizat apartamente de trei camere, iar 15% din vizitatorii site-ului s-au interesat de apartamente de patru camere. Garsonierele nu par sa mai prezinte o solutie pentru bucuresteni, pentru ca doar 8% din internauti au vizionat anunturi ce vizeaza acest tip de locuinta. Pe de alta parte, cei care isi doresc o garsoniera intr-un bloc nou in ansamblu rezidential sunt mai putini. Doar 4% din accesarile dintr-o luna au vizat garsoniere noi. Clasamentul cautarilor in cazul apartamentelor noi din Bucuresti este dominat de proprietatile cu doua si trei camere care totalizeaza, impreuna, 81% din listari. Pentru apartamente de patru camere in Bucuresti, situate in ansambluri rezidentiale, au fost interesati 15% din cei care au navigat timp de o luna pe site-u imobiliare.ro.

De ce nu mai sunt cautate garsonierele

Anii trecuti garsonierele erau cele mai tranzactionate locuinte, respectiv cele mai cautate. “In general, cei care isi cauta casa sunt familisti si nu se multumesc doar cu o camera, se gândesc si la un copil. Mai ales ca programul Prima Casa permite cumpararea de locuinte de doua-trei camere, in functie de zona si de apartament, in jurul plafonului de 60.000 de euro”, spune Daniel Crainic.