Bucurestenii isi vand casele din ce in ce mai ieftin, cu fiecare luna a anului

Imobiliare

02.06.2009 - Curierul national
Bucurestenii isi vand casele din ce in ce mai ieftin, cu fiecare luna a anului

Preturile s-au redus usor in mai fata de aprilie, si cu 10% fata de anul trecut

Trendul ramane unul incert, din cauza oscilatiilor neregulate

Scaderea a fost valabila si pentru locuintele noi, dar si cele vechi
Preturile solicitate de proprietarii apartamentelor din Bucuresti, atat cele vechi cat si cele noi, s-au redus usor in luna mai fata de aprilie, in timp ce comparativ cu inceputul anului scaderea a fost de 10%, potrivit companiei imobiliare Colliers International. "In luna mai fiecare sector s-a miscat ca valoare, dar oscilatiile au fost neregulate, fara o tendinta clara. Sectorul 5 scade cu 4%, sectorul 4 creste cu 5%, altul stagneaza si restul raman indecise intre o marja de +/-2%", se arata in cel mai recent indice privind evolutia preturilor locuintelor din Capitala realizat de Colliers.

Cele mai ieftine case sunt in sectorul 6
Cele mai ieftine apartamente se vand in continuare in sectorul 6, unde pretul mediu este de 913 euro/mp, in scadere cu 2% fata de aprilie, acesta fiind urmat de sectorul 2, cu 990 euro/mp, mai putin cu 4%, si sectorul 3 cu 1.060 euro/mp, cu 2% sub nivelul din luna precedenta. In sectorul 1 se vand cel mai scump apartamentele vechi, pretul mediu urcand cu 4% in mai, la 1.656 euro/mp. In sectorul 4, pretul mediu a crescut cu 5%, la 1.291 euro/mp, iar in 5 s-a redus cu 4%, la 1.165 euro/mp.
Pretul este calculat pe suprafata construita a apartamentului plus aria teraselor, iar valorile includ TVA. "In perioada urmatoare piata nu va adopta o miscare stricta, ci va ramane in sfera oscilatiilor neregulate, indecise, fara o tendinta evidenta. Un trend stabil va putea aparea abia in lunile de toamna si asta doar in cazul unei activitati economice stabile la nivel general", sustin reprezentantii Colliers.

Cumparatorii si-au schimbat criteriile de selectie
Ei mentioneaza ca in ultima perioada criteriile de selectie ale cumparatorilor s-au modificat, astfel ca elementele care pana acum sase luni determinau un plus de pret, azi si-au pierdut din valoare. "Diferenta dintre apartament decomandat sau nedecomandat pentru trei camere s-a estompat, iar gradul de finisare nu diferentiaza pretul decat in cazul apartamentelor cu finisaje de lux si specificatii speciale, precum centrala termica proprie", se mai spune in comunicat.
Fata de luna aprilie, in mai pretul apartamentelor din Bucuresti, atat vechi cat si noi, a scazut in medie cu 1%. Comparativ cu maximul atins in luna aprilie 2008, proprietarii au redus preturile cu 28%. Potrivit Colliers, in mai, pretul mediu al apartamentelor noi a ajuns la 1.772 euro pe metru patrat, in timp ce pe segmentul vechi media este de 1.131 euro pe metru patrat. La calculul preturilor, Colliers a luat in considerare si date puse la dispozitie de site-ul anunturiparticulari.ro.