Bucurestenii dau cu 10.000 euro mai mult decat clujenii pe doua camere

Imobiliare

26.11.2009 - Ziarul financiar

In Cluj-Napoca si Constanta vanzatorii afiseaza cele mai ridicate preturi la apartamentele vechi de doua si de trei camere, dupa Bucuresti, potrivit indicelui imobiliar lansat de portalul imobiliare.ro, detinut de fondul de investitii american Broadhurst in proportie de 50% si de inca patru persoane fizice.

Indicele este primul realizat la nivel national, pe baza unor programe informatice care extrag si filtreaza din site anunturile publicate de agentiile imobiliare sau proprietari. Indicele se bazeaza pe 22.
 
000 de anunturi, dintre care jumatate din Capitala, si se actualizeaza saptamanal.

Astfel, apartamentele de doua camere din ClujNapoca au un pret de 1.091 euro/mp, cele din Constanta un pret de 1.062 euro/mp, urmate de orasele Timisoara, Brasov si Iasi cu un pret cuprins intre 900 si 1.000 de euro pe mp, arata o analiza pe cele mai mari orase din Romania.

La apartamentele de trei camere, cele mai mari preturi sunt in Constanta, cu o medie de 1.061 euro/mp, urmat de ClujNapoca, cu 999 euro/mp, Timisoara, Brasov si Iasi.

Astfel, un apartament de doua camere cu o suprafata de 50 mp va costa in Cluj 54.500, iar in Capitala 65.150 de euro, cu 20% mai mult.

Bucuresti conduce toate clasamentele legate de preturile apartamentelor vechi, indiferent de numarul de camere. In medie, vanzatorii de apartamente vechi de trei camere din Capitala vor sa vanda cu 1.175 euro/mp, iar pe cele de doua camere cu 1.303 euro/mp.

Scaderile fata de anul trecut sunt ample, de peste 40% la apartamentele din Bucuresti, potrivit indicelui imobiliare.ro. La nivel national, scaderea medie a preturilor la apartamente este de 33% la 15 noiembrie fata de aceeasi luna a anului trecut.

Topul celor mai scumpe zone din Bucuresti indica pe primul loc zona Unirii, urmata de Dorobanti, Floreasca, Decebal si Aviatiei, zone in care preturile urca la peste 1.600 de euro/mp. Topul celor mai ieftine zone arata ca Rahova este cea mai accesibila, cu preturi medii de doar 1.078 euro/mp, urmata de Berceni, Oltenitei, Brancoveanu si Militari.

Cele mai active zone din Bucuresti, unde probabil se incheie cele mai multe tranzactii, sunt Titan, Militari, Drumul Taberei, Pantelimon si Dristor, potrivit unor calcule realizate de imobiliare.ro, pe baza volumului de anunturi si a numarului de intrari, respectiv iesiri de anunturi.

Imobiliare.ro, lansat in 1999, are anul acesta incasari de 450.000 de euro. Siteul are 150.000 de anunturi active, 200.000 de vizitatori unici lunar si 3,5 mil. de afisari. Imobiliare.ro este detinut prin firma RealMedia Network.