Bucurestenii au luat credite ipotecare cu o valoare medie de 70.000 euro in ultimul an

Finante Banci

16.04.2008 - Business Standard
Bucurestenii au luat credite ipotecare cu o valoare medie de 70.000 euro in ultimul an

Valoarea medie a creditului ipotecar acordat in Bucuresti a fost de 70.000 euro in ultimul an, din cele 13.000 de credite contractate, iar valoarea medie in alte judete din tara a fost de 30 - 40.000 euro, a spus miercuri directorul directiei stabilitate financiara din cadrul BNR, Ion Dragulin.

"Daca in Bucuresti au fost acordate 13.000 de credite ipotecare, in alte judete din tara au fost date in jur de 2.000 de credite/judet", a mentionat Dragulin.

El a adaugat ca, in Romania, ponderea finantarilor imobililiare in leasing este inca scazuta, ceea ce inseamna ca are un mare potential de crestere.

Reprezentantul bancii centrale a adaugat ca Uniunea Nationala a Notarilor Publici (UNNPR) reprezinta o sursa importanta de informatii privind piata imobiliara. In acest sens, banca centrala face un schimb de informatii cu UNNPR pentru surprinderea riscurilor asupra stabilitatii financiare.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara pe 8 aprilie ca oficialii BNR se vor intalni cu reprezentantii asociatiei notarilor, pentru a incepe discutiile cu privire la obtinerea unor date statistice pertinente despre piata imobiliara romaneasca.
"Nu suntem multumiti de datele statistice. O sa ne intalnim probabil saptamana viitoare cu asociatia notarilor la banca centrala sa vedem primul element pentru a face o abordare, pentru a tine cont de preturile pietei imobiliare, sa ai date statistice fundamentate care sa reflecte realitatea", mentionase Isarescu.