BRD taie 2,5% din dobanzile la creditele ipotecare in euro

Finante Banci

10.12.2009 - Ziarul financiar

BRD, a doua banca de pe piata dupa active, a redus cu pana la 2,5% dobanzile la creditele ipotecare in euro si cu circa un procent dobanzile la creditele de nevoi personale si cele auto.

"Clientii care solicita un credit Habitat Ipotecar sau Habitat Plus vor fi finantati in euro cu o dobanda cu 2-2,5% mai mica decat pana acum, in functie de avans si de perioada de creditare", au precizat oficialii bancii. Dobanda la ipotecare se situeaza astfel la o marja de 3% pana la 4,5% peste indicatorul EURIBOR (principalul indicator al costului creditelor in zona euro) la trei luni, aflat in acest moment la 0,71% pe an.

Mai multe banci comerciale au anuntat in ultimele saptamani ieftiniri de credite dupa ce guvernatorul Mugur Isarescu a criticat institutiile financiare ca tin costurile de creditare mult prea sus comparativ cu dobanda de politica monetara a bancii centrale.

Isarescu a precizat anterior ca un nivel acceptabil al dobanzilor la lei ar fi de 3% peste dobanda de refeinta, adica 11% pe an, in timp ce la depozite bonificatiile ar trebui sa coboare sub 8% pe an.

UniCredit Tiriac a anuntat saptamana aceasta reducerea cu pana la 1,5% a dobanzilor la creditele cu garantii imobiliare, atat in lei, cat si in euro. Si Piraeus Bank sau Alpha Bank au taiat dobanzile la credite cu 1-1,5% in ultima perioada. In acelasi timp, mai multe banci - printre care Raiffeisen sau Banca Transilvania, au lansat dobanzi promotionale pentru anumite tipuri de credite contractate pana la finalul anului.

BRD a redus cu 1,1% si dobanzile la creditele de consum fara garantii in lei, acestea fiind cuprinse intre 9,9% si 12,5% pe an. De exemplu, pentru un credit de 20.000 de lei cu o perioada de rambursare de cinci ani rata lunara se situeaza in jurul a 500 de lei.

Produsele "StudentPlus" si "Creditul 10 lei" vin, de asemenea, cu dobanzi mai mici cu circa un punct procentual, de 7,9% pe an. Dobanda la creditele auto a fost redusa pana la 9,9% pe an in functie de perioada de rambursare. BRD a inregistrat in primele noua luni un profit net de 660 mil. lei (156 mil. euro), in scadere cu 19% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.