Boomul imobiliar din Singapore, la final

Imobiliare

08.07.2008 - Adevarul
Boomul imobiliar din Singapore, la final

 Dupa o crestere exploziva, preturile de pe cea mai fierbinte piata rezidentiala din lume au inceput sa dea inapoi

 Sectorul imobiliar din Singapore nu ramane imun la criza financiara globala si la presiunile inflationiste care ameninta economiile lumii.  Preturile proprietatilor din Singapore au crescut anul trecut cu 31,2%, iar Jones Lang LaSalle a desemnat piata imobiliara din insula drept cea mai fierbinte din lume. Lucrurile par sa se schimbe insa in 2008, pe de o parte pentru ca situatia economica actuala ii sperie pe potentialii cumparatori, iar pe de alta pentru ca preturile incep sa stagneze sau chiar sa scada.  Potrivit Grupului Credit Suisse, pretul mediu de vanzare al unei locuinte a scazut in luna mai cu 2% fata de luna precedenta. Cei care vor sa-si cumpere o casa si sunt in asteptarea unui chilipir ar putea fi insa dezamagiti.  

Analistii pietei imobiliare spun ca preturile vor mai scadea in al treilea trimestru, dar expertii exclud posibilitatea unei prabusiri a pietei si asta pentru ca anul viitor se vor deschide doua noi cazinouri la Singapore.  Miile de angajati ale acestor cazinouri ar putea duce si la o crestere a cererii de locuinte, spune seful diviziei de cercetare al Jones Lang LaSalle, Chua Yang Liang, citat de AFP.

O parte din forta de munca a celor doua cazinouri va fi probabil constituita din straini. In prezent, strainii reprezinta 20% din populatia de 4,6 milioane a orasului-stat Singapore.  Segmentul de lux, in asteptare  Directorul de cercetare al Colliers International, Tay Huey Ying, spune ca preturile nu vor intra pe o spirala descendenta, chiar daca datele de pe al doilea trimestru indica faptul ca piata imobiliara de aici a atins un varf.

Valoarea caselor ar putea stagna sau ar putea scadea cu cel mult trei procente in al treilea trimestru, iar pe intreg anul 2008, ar putea cunoaste per total o crestere de 4 pana la 8%, spune specialistul.  Unele apartamente de lux s-au vandut anul trecut la preturi-record de peste 53.821 dolari pe metru patrat, dar anul acesta multi dezvoltatori ar putea continua sa intarzie proiectele imobiliare de lux pana cand vor avea "siguranta absoluta ca piata isi va reveni", spune directorul de cercetare si consultanta al Colliers International, Tay Huey Ying, citat de Bloomberg.  

Autorizatiile date de autoritati in 2005 pentru constructia celor doua complexuri de jocuri de noroc a fost unul dintre cei mai importanti factori care au revitalizat piata imobiliara din Singapore, impotmolita dupa criza financiara asiatica din 1997.  Cererea mare venita din partea strainilor stabiliti in Singapore si eforturile orasului de a atrage din afara profesionisti si oameni bine pregatiti au contat si ele la fel de mult in boom-ul imobiliar, spun analistii. Cresterea rapida a pietei le-a ridicat insa probleme multor expati, care si-au vazut chiriile dublandu-se in ultimul an.  

Alexandra Diaconu