Boom-ul imobiliar inca nu a inceput

Imobiliare

26.03.2008 - Business Magazin
Boom-ul imobiliar inca nu a inceput

Spectrul crizei financiare internationale planeaza tot mai aproape de piata imobiliara romaneasca. Banii sunt mai scumpi, dezvoltatorii si investitorii au probleme in gasirea finantarii, iar cumparatorii sunt in expectativa, ceea ce a determinat aparitia unor blocaje pe piata. Care sunt in aceste conditii perspectivele de dezvoltare a sectorului imobiliar in 2008?

INVITATII CLUB BUSINESS
IONUT BORDEI
Directorul departamentului rezidential al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Eurisko
GEORGE TELEMAN
Partener al Equest Partners, administrator al fondului de investitii imobiliare Equest Balkan, care detine noua proprietati pe piata romaneasca
MARIUS GAVRIL
PR manager al Domus Stil, dezvoltatorul ansamblurilor rezidentiale Confort Park si Confort City
BUSINESS MAGAZIN: Este piata imobiliara blocata de criza financiara internationala?
IONUT BORDEI: Piata nu este blocata din punct de vedere financiar, ci este blocata pentru ca lumea s-a speriat putin de criza asta financiara, de ce apare prin ziare. Cumparatori cu bani sunt, insa stau putin pe loc sa vada ce se intampla. Problema e ca totul are o cursivitate. E ca la loto, nimeni nu merge in timpul saptamanii si se fac cozi in week-end. Numai ca in momentul in care apar cozi la dezvoltatori, preturile cresc mult mai mult decat ar trebui sa creasca normal. Pentru ca oamenii tot trebuie sa-si cumpere, dar s-ar putea sa plateasca mult mai multi bani.
BUSINESS MAGAZIN: Cum arata acum piata?
IONUT BORDEI: Astazi, piata este compusa din proiecte bune si multe aberatii, dar oamenii incep incetul cu incetul sa vada care sunt aberatiile si care sunt proiectele bune. Si asta cu promisul piscinei si nerealizarea ei sau cu blocuri promise la 30 de metri distanta si ele sunt la 15... au disparut sau incep sa dispara. Asta pe de o parte, iar pe de alta, vin foarte multi dezvoltatori puternici de afara.
BUSINESS MAGAZIN: Mai vin in contextul actual?
IONUT BORDEI: Vin, in piata asta boom-ul nu a inceput inca. Multi zic ca a fost un boom si acum va fi recesiune... Nici nu a inceput. Voi ati avut anul trecut 70 de proiecte (numarul proiectelor rezidentiale incluse in prima editie a catalogului BUSINESS Magazin “Ansambluri Rezidentiale” - n.red.), anul acesta cred ca prin septembrie-octombrie o sa avem 170. Plus ca sunt orasele mari unde sunt multe proiecte in curs de aparitie. In tara nu prea sunt aberatii fiindca acolo au riscat dezvoltatorii mari, au mers pe suprafete mari... In Bucuresti sunt foarte multe proiecte facute de oameni care nu au fost dezvoltatori niciodata si intr-o economie care se dezvolta nu ai cum sa ai oameni specializati. Numai ca sunt unii care inteleg cum trebuie facut si apeleaza la specialisti, la firme de project management, la consultanti... Si mai sunt si altii care cred ca le stiu pe toate si asta si in contextul in care piata a si mers.