Boc: 16 banci s-au aratat interesate sa intre in programul "Prima Casa"

Finante Banci

24.06.2009 - Curierul National

Premierul Emil Boc a declarat, ieri, la Arad, ca Guvernul a primit raspuns de la 16 banci care doresc sa se implice in programul "Prima Casa" si ca acesta va incepe mai devreme decat era prevazut, respectiv pana la finele lunii iunie.
Potrivit Mediafax, Emil Boc a declarat, intr-o conferinta de presa sustinuta la PDL Arad, ca programul "Prima Casa" va incepe cel tarziu pana la finele lunii iunie si ca exista interes din partea bancilor.

"Acest program va intra in vigoare chiar in aceasta luna, la sfarsitul lunii iunie, mai devreme decat ne-am fi asteptat noi, datorita eforturilor pe care Ministerul Finantelor le-a facut si in urma parteneriatului pe care l-am deschis cu bancile comerciale. Am primit confirmarea ca 16 banci comerciale sunt interesate sa intre in acest program, respectand conditiile impuse de Guvern, avans de maximum cinci la suta pentru cumpararea primei case si o dobanda cu mult mai mica decat cea existenta in momentul de fata pe piata, avand in vedere ca statul preia toate conditiile neexecutarii creditului", a spus premierul.
El a adaugat ca "imediat" va fi elaborat actul normativ cu toate aceste conditii care au fost puse bancilor si s-a declarat convins ca, o data derulat programul, "vor mai scadea dobanzile, avand in vedere si o competitie specifica economiei de piata pentru acest domeniu".

Primul-ministru a declarat ca programul nu este exclusiv pentru tineri, dar ca "este cu preponderenta pentru ei".
"ANL are o tinta deja, pentru tinerii sub 35 de ani. Toti cei care nu au o casa in proprietate sunt eligibili pentru acest proiect", a spus Boc.
Emil Boc a adaugat ca, o data inceput acest program, Guvernul nu renunta la celelalte programe care vizeaza constructia de locuinte.
"Guvernul Romaniei are anul acesta spre finalizare 6.000 de locuinte ANL si sociale, iar in anul 2010 - zece mii de locuinte ANL si sociale", a spus premierul.
Executivul a anuntat, recent, un program prin care creditele contractate pentru cumpararea primei locuinte vor fi garantate de stat in limita maxima de 60.000 euro.
Garantia va fi acordata persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.
Nepenalizarea rambursarii anticipate a creditului, procedurile de evaluare ale imobilului, un avans de maximum 5% din imprumut si perceperea de dobanzi cat mai scazute sunt criteriile anuntate anterior de premierul Emil Boc pentru selectia bancilor care doresc sa fie incluse in programul guvernamental de garantare a creditelor pentru cumpararea primei locuinte.