BNR avertizeaza ca nu toate bancile vor putea participa la programul Prima Casa

Finante Banci

28.05.2009 - Gardianul
BNR avertizeaza ca nu toate bancile vor putea participa la programul Prima Casa

Dupa ce s-au „vaicarit” luni in sir ca restrictiile Bancii Nationale si efectele crizei internationale au blocat activitatea de creditare, bancherii au redevenit optimisti si vad „in roz” viitorul imprumuturilor. Potrivit lor, ancora de salvare a creditarii este, in momentul de fata, proiectul guvernamental Prima Casa, care va contribui si la resuscitarea sectorului constructiilor de locuinte. In schimb, oficialii bancii centrale reitereaza un mesaj cu care ne-au obisnuit in ultima vreme: „cuvântul de ordine trebuie sa fie prudenta”.

Proiectul guvernamental Prima Casa va relansa creditarea si va duce la reluarea constructiilor de locuinte, a declarat, ieri, presedintele Asociatiei Române a Bancilor (ARB), Radu Ghetea. „Este un proiect deosebit de interesant, ce va duce la reluarea creditarii si la constructia de noi locuinte, precum si la reluarea activitatii conexe din sectorul imobiliar”, a spus Ghetea, la o dezbatere despre relansarea creditarii, în Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor. Potrivit presedintelui ARB, in prezent, discutiile dintre banci, Ministerul Finantelor Publice (MFP) si Banca Nationala a României (BNR) se afla într-o faza de rezolvare a problemelor la nivel tehnic. În opinia sa, „bancile nu vor putea sta deoparte”, pentru ca activitatea de trezorerie ofera oportunitati foarte reduse, ce apar numai în anumite momente si dureaza câteva saptamâni.„Daca lipsesc din acest program înseamna ca se autodesfiinteaza. Nu poti sa lucrezi doar pe titluri de stat, pe Trezorerie. Pe Trezorerie se poate lucra numai câteva luni”, a spus Ghetea.

Lazea: Cuvântul de ordine trebuie sa fie prudenta

La randul sau, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea, a precizat ca banca centrala va face unele propuneri legate de proiectul Prima Casa. Totodata, acesta a subliniat ca „nu toate bancile sunt în pozitia de a relua creditarea repede”, institutiile financiare fiind într-un proces de reechilibrare dupa excesele din anii trecuti. Potrivit oficialului BNR, cuvântul de ordine trebuie sa fie prudenta, în acest moment, considera Lazea. „Va fi o politica a pasilor mici. Nu trebuie sa ne asteptam la proiecte grandioase si la sume mari”, a adaugat economistul sef al BNR.

Ministrul IMM-urilor da din nou sfaturi bancherilor

Bancile comerciale din România ar trebui sa „strânga cureaua” si sa raspunda într-un termen rezonabil solicitarilor de credite, a declarat ministrul IMM-urilor, Constantin Nita. „Institutiile publice sunt criticate daca nu dau raspuns unei solicitari în 30 de zile. Firmele stau 2-3 luni sa ia un credit. Bancile ar trebui sa raspunda într-un termen rezonabil si sa îsi întoarca mai mult fata catre sectorul privat si IMM-uri”, a spus  Nita, adaugând ca numai 20-25% dintre IMM-uri apeleaza la credite.