BNP Paribas Real Estate:

Imobiliare

08.05.2009 - The Money Channel

Criza a redus la zero in primul triumestru al anului volumul investitiilor in imobiliare, in Bucuresti, din cauza diferentelor dintre alternativele investitionale, asteptarile proprietarilor privind pretul si strategia de investitii a fondurilor, sustine un studiu al BNP Paribas Real Estate.

"In Bucuresti nu au fost inregistrate tranzactii de investitii in primul trimestru din 2009, din cauza discrepantelor dintre alternativele investitionale disponibile, asteptarile proprietarilor cu privire la pret si strategia de investitii a fondurilor oportuniste. Totodata, proprietarii nu sunt inca dispusi sa vânda investitorilor oportunisti, cu exceptia cazurilor in care se confrunta cu dificultati de finantare", se arata in studiul realizat de BNP Paribas Real Estate.

Primele trei luni ale anului au adus cel mai scazut nivel al volumului tranzactiilor la nivel european de la declansarea recesiunii economice. Astfel, in primul triumestru al anului, volumul investitiilor, la nivelul celor 20 de piete analizate de divizia de imobiliare a BNP Paribas, a ajuns la 3,5 miliarde de euro, in scadere cu 78% fata de primul trimestru din 2008. Potrivit studiului, din cele 20 de piete monitorizate, nici una nu a fost ocolita de scaderi, acestea variind intre 8% si 100%.

In zona centrala a Parisului volumul investitiilor a scazut dramatic in primele trei luni ale anului, cu 82% fata de aceeasi perioada din 2008 si cu 74% fata de trimestrul patru al aceluiasi an.
 
Alte trei piete franceze monitorizate au indicat scaderi similare: 83% in Lyon, 95% in Marsilia si 100% in Lille. Pietele regionale franceze care pâna acum au inregistrat scaderi moderate incep sa fie afectate de incetinirea ritmului de crestere economica. Mai mult, ca urmare a lipsei tranzactiilor de pe aceste piete, investitorii nu au repere in functie de care sa evalueze noile tranzactii.

Lucrurile par a sta ceva mai bine pe cele trei piete britanice monitorizate de BNP Paribas Real Estate. Lira mai slaba si randamentul ridicat pentru spatiile de birouri au fost factorii atractivi pentru zona centrala a Londrei, unde volumul total al investitiilor a scazut cu 79% fata de primul trimestru al anului trecut si cu 54% fata de trimestrul anterior. Munchester este cea mai afectata piata, nerealizandu-se de la inceputul anului nicio tranzactie.

"In ansamblu, cele sase orase germane monitorizate au cunoscut o scadere a volumului tranzactiilor, cu 78% fata de primul trimestru din 2008, trei dintre acestea inregistrând scaderi mai mari de 80%. Declinul este cauzat, in principal, de lipsa vânzarilor de portofoliu de care cele sase orase beneficiau in ultimii ani. Munchen-ul a atras cele mai multe investitii, in valoare de 226 milioane Euro, inregistrând cea mai mica scadere, cu 60% comparativ cu aceeasi perioada din 2008, urmând Berlin cu 151 milioane Euro investiti (-87%), Hamburg cu 124 milioane Euro (-67%) si Frankfurt cu 113 milioane Euro (-73%). Koln si Dusseldorf au totalizat fiecare investitii totale mai mici de 50 milioane Euro, inregistrând scaderi de 84%, respectiv 88% fata de primul trimestru din 2008", se arata in studiu.

Lipsa investitiilor in imobiliare a afectat puternic si Bruxelles-ul, unde in primele trei luni ale anului s-au investit numai 15 milioane de euro, cu 97% mai putin comparativ cu aceeasi perioada din 2008.

Si piata imobiliara spaniola a scazut semnificativ, concomitent cu deprecierea mediului economic. In Madrid sumele investite au scazut cu 89% comparativ cu trimestrul unu din 2008. "Totusi, daca nu luam in considerare tranzactia exceptionala tip sale-and-lease-back din prima perioada a anului trecut, volumul investitiilor a scazut cu 47%. Volumul anual al tranzactiilor a scazut cu numai 20% fata de trimestrul patru din 2008. In Barcelona volumul investitiilor a inregistrat o scadere cu 8% fata de primul trimestru din 2008 si cu 11% comparativ cu trimestrul anterior. Având in vedere volatilitatea actuala a pietelor financiare, sectorul imobiliar din Spania este perceput in prezent de catre investitorii spanioli ca o alternativa sigura de investitii", se arata in studiul BNP Parisbas Real Estate.

Scaderi moderate ale volumului investitiilor in piata imobiliara au avut loc si in Italia. In Milano, investitiile s-au redus de la inceputul anului 8% comparativ cu trimestrul unu din 2008 si cu 6% fata de trimestrul patru al aceluiasi an. Scaderea usoara este pusa de specialistii diviziei de imobiliare a BNP Paribas pe tranzactia schimb dintre Generali si SAI, doua din principalele companii italiane de asigurari. Cu exceptia acesteia, a fost inregistrata in acest an o singura tranzactie de 25 milioane de euro iar volumul investitiilor ar fi scazut cu 93% in ultimul an.

Pietele imobilare din Dublin si Viena au fost inghetate in primul trimestru al anului

Comparativ cu alte orase europene, primul trimestru al anului a adus in Luxemburg investitii in imobiliare in valoare de 116 milioane de euro investiti, in scadere cu doar 12% fata de aceeasi perioada din 2008. Cea mai mare pondere in totalul volumului investitiilor din prima perioada a acestui an a avut-o o tranzactie de 60 milioane de euro, incheiata in districtul Airport.