Blocuri la minut, ultima teapa imobiliara inventata in Bucuresti

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare , Constructii

04.11.2007 - Gandul

publicat pe 24.09.2007

 

NU cumpăraÅ£i!   Apartamentele sunt ceva mai ieftine, dar sunt construite fără respectarea normelor de siguranţă

Blocul cu cinci etaje din strada Limpejoarei se ridică ilegal spre soare

EvoluÅ£ia rapidă, anormală, a pieÅ£ei imobiliare din zona Capitalei a creat un nou tip de infractor: dezvoltatorul imobiliar ilegal. În ultima vreme a luat amploare un fenomen ciudat, care nu are legătură cu afa­cerile, ci mai degrabă cu un sistem public corupt. Tot mai mulÅ£i aÅŸa-ziÅŸi oameni de afaceri vânează tere­nuri de 600-800 metri pătraÅ£i, în zone rezidenÅ£iale cu locuinÅ£e care au cel mult un etaj ÅŸi mansardă. Iau terenul la preÅ£uri de maximum 500.000 euro ÅŸi trântesc rapid un bloc, cu încă vreo 500.000 de euro, fără autorizaÅ£ii ÅŸi avize. Din vânzarea apartamentelor la 1.500 de euro metrul pătrat iese un profit de peste 100 la sută. Cea mai vânată zonă este, de departe, sectorul 1. În ultimul an ÅŸi jumătate, inspectorii de aici au dat 400 de sancÅ£iuni, iar în 11 cazuri au trimis dosarele organelor de cercetare penală.

Imobilele din str. G-ral Berthelot nr. 11-15, b-dul Ion Mihalache nr. 15 (unde construieÅŸte chiar un prieten declarat al primarului Adriean Videanu), str. Pechea nr. 32-36, str. Limpejoarei nr. 9A, str. Bârlogeni nr. 36, str. Leandrului nr. 13A, str. Oastei nr. 7, Lipova nr. 42, str. Elena Clucereasa nr. 65 ÅŸi str. Valea Merilor nr. 16 sunt doar câteva exemple în care primăria a sesizat PoliÅ£ia sau se judecă prin instanÅ£e.

Modul de lucru e simplu: indivizi ciudaÅ£i, adesea cu bani negri, ridică în câteva luni un bloc, peste casele cochete din cartier. Până înÅ£eleg vecinii ce se întâmplă, până ajung să sesizeze autorităţile locale, iar de aici până ajunge Primăria sau Inspectoratul de Stat în ConstrucÅ£ii să dea curs sesizării trece mai bine de o lună. În acest timp, fundaÅ£ia a fost turnată, iar scheletul viitorului bloc e deja ridicat. Vin inspectorii, discută cu constructorii ÅŸi îi cheamă pe proprietari la sediul primăriei ca să arate documentele de urbanism pe care le au pentru a dovedi că au început o construcÅ£ie autorizată.

Ca să câÅŸtige timp, ÅŸmecherii trec pe la primăria de sector, depun o cerere de autorizare pentru construirea imobilului ÅŸi continuă lucrările: primăria trebuie să le răspundă în 30 de zile, iar inspectorii primăriei trebuie să aÅŸtepte răspunsul de la colegii lor de la Urbanism. Se ÅŸtie, însă, că invidia ÅŸi suspiciunea legată de „atenÅ£ii” de la petenÅ£i îi fac pe funcÅ£ionari să comunice destul de greu între ei.

AÅŸa-zisul investitor, pus pe câÅŸtig rapid, e interesat prea puÅ£in de timpul minim necesar pentru întărirea betonului, aÅŸa că structura celor ÅŸase etaje poate fi ridicată în circa două luni. Cu hei-rup susÅ£inut de „salarii” mari ÅŸi neimpozitate pentru lucrători, fără diriginte de ÅŸantier, fără contabil ÅŸi alte chestii costisitoare, „investitorul” poate să scoată rapid la vânzare apartamente frumoase, la preÅ£uri mult mai mici decât pe piaţă. În timpul ăsta, funcÅ£ionarii nu pot decât să dea niÅŸte amenzi de până la 100.000 de lei noi, dar care sunt contestate în instanţă, nu pe faptul că nu se cuvin, ci pentru că sunt prea mari! Åži adesea ÅŸmecheria Å£ine la judecători, care decid reducerea lor.

Apoi, se mai practică o jonglerie permisă de actuala suprapunere a diverselor organe de control: dacă primesc invitaÅ£ie să prezinte autorizaÅ£ia de construire la primăria de sector, constructorii dau fuga la inspectorii de la Capitală sau de la Inspectoratul de stat ÅŸi, la înÅ£elegere, primesc o amendă minimă, de 1.000 de lei, cu obligaÅ£ia de a intra în legalitate. Astfel, „fraierii” de la sector nu-i mai pot amenda (pentru că nu poÅ£i primi două sancÅ£iuni pentru aceeaÅŸi faptă). UrbaniÅŸtii francezi au făcut un raport în care au sugerat autorităţilor române unele soluÅ£ii pentru asemenea cazuri, dar până acum nu a fost luată nicio decizie.

Titus Liviu Vulpe