Blocuri cu zece etaje in localitatile de linga Bucuresti

Imobiliare , PROIECTE / DEZVOLTARE

05.02.2008 - Cotidianul

 

In viitorul apropiat, proiectele din localitatile limitrofe le vor egala, ca numar de locuinte, pe cele din Capitala.

Modificarea Planurilor Urbanistice Zonale pentru localitatile de linga Bucuresti va face ca dezvoltatorii sa construiasca un numar-record de locuinte linga Bucuresti. „In urmatorii doi-cinci ani, proiectele imobiliare din localitatile limitrofe Capitalei se vor inmulti intr-atit incit numarul de locuinte il va egala, cel putin, pe cel de apartamente din proiectele desfasurate in oras“, ne-a spus Andrei Sandu, director general al agentiei Media City. La baza acestui fapt stau terenurile tot mai putine si mai scumpe din Capitala. „In plus, dezvoltatorii imobiliari vor fi atrasi de localitatile de pe linga Bucuresti si de faptul ca PUZ-urile vor fi modificate, permitind construirea de blocuri cu zece etaje, poate si mai inalte“, a precizat Andrei Sandu.

Linga Bucuresti sint localitati in care s-au modificat PUZ-urile astfel incit este posibila construirea de blocuri cu 10 etaje, deci a 100-200 de mii de metri patrati de locuinte. Pentru ca previziunile sa se realizeze este nevoie ca autoritatile sa creeze infrastructura necesara pentru dezvoltare.

Orientarea dezvoltatorilor imobiliari catre aceste localitati va face ca pretul terenurilor sa creasca. „Localitatile vizate pentru constructia, in special de apartamente, sint Domnesti, Chiajna, Bragadiru si Mogosoaia. Estimez ca preturile la terenurile din aceste localitati se vor dubla in urmatorii doi ani“, sustine Andrei Sandu.

Terenurile mult mai ieftine din aceste localitati vor face sa apara mai multi dezvoltatori. „Vor aparea dezvoltatori mai mici, care nu isi permit sa cumpere teren in oras si care opereaza intr-o marja de buget de 5-10 milioane de euro“, a adaugat Andrei Sandu.

In prezent, pentru dezvoltatori imobiliari sau nu, un metru patrat de teren in localitatea Domnesti variaza ca pret, in functie de deschidere, pozitionare si utilitati, intre 30 si 150 de euro. Terenurile din Bragadiru se comercializeaza cu un pret intre 50 si 200 de euro metrul patrat. „In localitatile Mogosoaia si Chiajna, pretul minim pentru un metru patrat de teren este de 80 de euro. In Mogosoaia ajunge la 180 de euro metrul patrat, iar in comuna Chiajna, si la 300 de euro metrul patrat“, a precizat Andrei Sandu.

Nicu Stan