Blocajul rezidential scade vanzarile de placi ceramice cu 25%

Materiale de constructii

10.07.2009 - Business Standard

Piata locala de placi ceramice, evaluata anul trecut la peste 250 milioane de euro si un volum de 40 milioane de metri patrati, a scazut in primul semestru cu 25%, ca urmare a blocajului de pe piata rezidentiala si a inghetarii tranzactiilor cu apartamente, acelasi ritm urmand sa se mentina la nivelul intregului an, potrivit companiei Delta Distribution, cel mai mare distribuitor de pe piata locala.

“In prima jumatate a anului, piata de placi ceramice a inregistrat o scadere a volumului de aproximativ 10-15%, insa, in termeni valorici, contractia a fost de aproximativ 25%. Diferenta a fost generata de campaniile de promotii, demarate atat de cei care urmareau sa lichideze stocuri mai vechi, cat si de jucatorii care, in perioade de scadere, au considerat ca este mai eficient sa opereze reduceri importante de pret”, a declarat pentru Business Standard Dragos Bonea, presedintele Delta Distribution.

Potrivit acestuia, in primele sase luni, preturile de pe segmentele mediu si lux s-au pastrat la un nivel aproximativ similar celui din 2008, iar pe zona economic au existat reduceri de pana la 50%, comparativ cu 2008. In 2008, pretul unui metru patrat de pe segmentul economic era cuprins intre 15 si 25 de lei, produsele de pe segmentul mediu se comercializau cu 25-70 de lei, iar segmentul premium avea preturi cuprinse intre 70 si 100 de lei.

Delta Distribution a anuntat ca isi va reorganiza businessul in urmatorii trei ani, dupa ce a intrat, la inceputul lui 2009, in procedura de insolventa, ca urmare a unui proces intentat de compania austriaca Lasselsberger, care a solicitat achitarea unuei datorii de zece milioane de euro. “Firma trece printr-un amplu proces de schimbare, pentru ca am ales sa renuntam la produsele economice si sa ne repozitionam pe segmentele mediu si lux. Pe segmentele targetate am reusit sa atingem o crestere de aproximativ 20%, dar trebuie subliniat faptul ca ne-am concentrat pe vanzarea solutiilor complete. Pe celelalte segmente, in special distributia catre revanzatorii de placi economice, cifra de afaceri a fost diminuata comparativ cu anul anterior”, a spus Bonea.

Delta Distribution concureaza pe piata locala cu firme precum Romstal, Tiger Amira, Bravo Group sau Pazo Grup.