Blocajul din infrastructura injumatateste businessul CCCF

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII

09.07.2009 - Business Standard
Blocajul din infrastructura injumatateste businessul CCCF

Ritmul scazut de incepere a proiectelor de infrastructura si blocajele legate de sursele de finantare pentru contractele deja atribuite au determinat o scadere cu 65% a afacerilor grupului de firme de constructii CCCF in primele sase luni, care au atins un nivel de aproximativ 25 milioane de euro.

In urma rezultatelor consemnate in acest interval, estimarile pentru sfarsitul acestui an vizeaza atingerea unei cifre de afaceri de circa 70 milioane de euro, tinta conditionata de demararea proiectelor anuntate pentru a doua jumatate a anului. In aceste conditii, businessul CCCF se va reduce cu peste 50% fata de 2008, cand veniturile consolidate au totalizat 139 milioane de euro, iar grupul isi bugetase pentru 2009 afaceri de 250 milioane de euro.

“Dupa primele sase luni suntem la 35% din buget. Motivele sunt multiple, pe de o parte, Ministerul Transporturilor a scos foarte putine proiecte la lictatie si, chiar daca au existat licitatii numeroase organizate de consiliile judetene, inceperea lucrarilor a fost blocata de contestatii si de procedurile birocratice. In plus, sunt foarte multe cazuri in care derularea lucrarilor a fost stopata, pe fondul lipsei finantarilor”, a declarat pentru Business Standard Adrian Costin, presedintele Consiliului de Administratie al CCCF.

Potrivit acestuia, evolutia afacerilor grupului in cel de-al doilea semestru va fi conditionata de inceperea proiectelor anuntate.

“Avem doua scenarii. Cel mai bun este acela in care Guvernul va incepe efectiv proiectele anuntate in urmatoare luni, caz in care vom atinge 60-65 milioane de euro, iar daca acestea chiar nu vor fi lansate, vom ramane la nivelul din primele sase luni, deci vom ajunge la 50 milioane de euro”, a spus Costin.

El a afirmat, ca in primul semestru, nu a incheiat decat un singur contract, in valoare de 1,5 milioane de euro, care prevede renovarea pasajelor rutiere Unirii si Victoriei, din Capitala.

Grupul are un portofoliu de contracte de peste 60 milioane de euro, printre proiectele cele mai importante numarandu-se lucrari la Centura Sud a Capitalei, precum si tronsoanele Campul lui Neag - DN 66 A si Valea Dunarii - DN 57. Grupul CCCF include companiile CCCF Bucuresti, cu filiale la Timisoara, Cluj, Brasov, Pitesti, Deva si Fetesti, precum si firmele SCT Bucuresti si Dunapref, si a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri consolidata de 125 milioane de euro, din care activitatile CCCF Bucuresti au reprezentat circa 30 mil. euro, in timp ce afacerile filialei din Timisoara si ale SCTB au depasit 40 mil. euro.

Horia Simu, presedintele producatorului de cupru Cuprom, a preluat anul trecut pachetul majoritar de actiuni al CCCF, transferul de proprietate fiind realizat print-o majorare cu 50 milioane de lei a capitalului firmei, la 110,7 milioane de lei. Operatiunea a fost realizata prin intermediul unei firme inregistrate in Cipru, Wagma Holdings.