Bloc incalzit ecologic, premiera in Romania

Imobiliare

06.08.2008 - Adevarul
Bloc incalzit ecologic, premiera in Romania

Cladirea este dotata cu pompe geotermale nepoluante, care folosesc caldura din adancul pamantului
In comuna Sancraiu de Mures a fost inaugurat primul imobil incalzit ecologic. Edificiul foloseste caldura solului pentru incalzire.
Blocul, ridicat in comuna Sancraiu de Mures, judetul Mures, este construit pe structura metalica.
Pentru incalzirea acestei cladiri s-a aplicat o tehnologie noua si ecologica. Este vorba despre pompele geotermale care folosesc caldura solului si care nu polueaza.

Tehnologie „verde"

Constructia este finantata prin ANL, in cadrul unui program-pilot de realizare a unor locuinte pentru tineri, eficiente din punctul de vedere al consumului energetic. Pentru construirea blocului de locuinte s-au folosit doua tehnologii noi.
Blocul a fost ridicat pe o structura metalica din materiale usoare. De asemenea, s-a folosit o tehnologie noua si ecologica pentru incalzire. Este vorba despre pompele geotermale care folosesc caldura solului si care nu polueaza.

Procedeu mai ieftin

Incalzirea prin instalarea unor astfel de pompe a necesitat montarea, in fiecare incapere, a unor calorifere cu dimensiuni mai mari decat cele obisnuite, pentru ca se foloseste o pompa de caldura pentru care se foreaza chiar si pana la 150 de metri.
Aerul cald care se pompeaza din adancime ajuta la incalzirea incaperilor si nu polueaza deloc. Pe langa acest avantaj, modalitatea de incalzire a blocurilor de locuinte cu pompe de caldura este mai ieftina in comparatie cu procedeul clasic.

Antoaneta Cicioiu