Bjorn Hauge, cel mai tanar country manager expat din Romania

Imobiliare

17.02.2009 - Adevarul
Bjorn Hauge, cel mai tanar country manager expat din Romania

Directorul Romania Invest este implicat in afaceri imobiliare pe piata locala inca de acum patru ani. Saptamana aceasta, Bjorn Hauge va demara campania de vanzare a celor peste 800 de apartamente pe care fondul de investitii le detine in portofoliu. Anul 2009 sau anul crizei, asa cum este numit de jucatorii de pe piata imobiliara, a debutat cu vanzari si achizitii zero pentru fondul de investitii Romania Invest.

Finantele a peste 500 de investitori norvegieni, care au mizat pe real estate-ul romanesc, sunt in mainile celei mai tinere echipe de manageri din peisajul autohton, dupa cum afirma chiar membrii ei. Bjorn Hauge, Country Manager, are numai 33 de ani, iar principalul sau sfatuitor, Nimrod Zvik, director de marketing si vanzari, nu mai mult de 35 de ani.

Cel dintai este norvegian, iar Zvik este din Israel. Spun unul despre altul ca celalalt este „familia” sa din Romania. Se completeaza atunci cand vine vorba de afaceri. 

„Nu am mai cumparat apartamente noi anul acesta. Criza financiara si stagnarea pietei ne-au facut sa luam aceasta decizie”, spune categoric Hauge. Incepand cu aceasta saptamana, cei doi vor da startul campaniei de vanzare a locuintelor adunate in ultimii ani in portofoliul rezidential al companiei.

Pentru ca piata nu mai este acum de partea vanzatorului, oficialii Romania Invest vor adopta o strategie agresiva de marketing pentru atragerea clientilor. Insa, vehiculul investitional nu va zgudui piata cu preturi foarte mici.

Cele peste 800 de apartamente noi din principalele ansambluri bucurestene, pe care compania le are in portofoliu, vor fi scoase la vanzare la preturi similare celor practicate in prezent de proprietarii respectivelor proiecte.

Nu conteaza cine este cumparatorul

Pentru reprezentantii norvegienilor in Romania conteaza mai putin cine va fi cumparatorul. Poate la fel de bine sa fie un end-user, care sa ia o singura unitate sau un alt investitor, care sa achizitioneze in numar mare, „la pachet”.

Volumul este cuvantul de ordine si cand vine vorba despre cumpararea de terenuri in jurul Bucurestiului, actiune pe care cei doi manageri vor sa intreprinda in viitorul nu foarte indepartat. Cu un zambet ironic, aproape insesizabil, jumatatea norvegiana spune ca nu lipsa banilor ii impiedica sa demareze acum aceste achizitii.

„Bani avem. Dar nu ne grabim. Toti investitorii asteapta sa fie asange pe jos”, spune Hauge, consultandu-si cu privirea directorul de vanzari, caruia ii preda stafeta. „Este important sa investim corect”, subliniaza israelianul.

„Momentan, lucrurile sunt foarte clare, iar planurile noastre sunt bine conturate”, intervine din nou norvegianul, in timp ce isi aranjeaza cravata cu grija. Se face comod in fotoliul elegant din restaurantul hotelului de cinci stele Radisson SAS si zambeste din nou. De data aceasta, mai relaxat. Ca atunci cand a vizitat pentru prima oara Romania, in calitate de turist. Si atunci, in iarna lui 2000, tanarul de numai 24 de ani lua pranzul in locatia in care ne aflam la momentul intalnirii noastre.

Cu noua ani in urma, unitatea de cazare functiona inca sub numele de Hotelul Bucuresti. Hauge, ajuns in Capitala „dintr-o coincidenta”, pentru ca in acea perioada calatorea in Europa Centrala si de Est, a locuit cateva zile intr-una din camerele de la etajul trei ale hotelului, cu vedere la strada. Calea Victoriei, cea pe care o admira de la balcon ii place in continuare la fel de mult, pentru ca face parte din „inima orasului”.

Pretul, principalul criteriu al romanilor

Fiindca este dependent de centru, managerul Romania Invest si-a cumparat in urma cu un an si jumatate un apartament in aceasta zona a Capitalei, pe care refuza sa spuna cat a platit. Se rezuma la a sublinia ca pretul a fost unul foarte bun, in conformitate cu momentul achizitiei. Chiar daca pentru el amplasamentul primeaza, Hauge are certitudinea ca afacerile cu locuinte in Romania se incheie favorabil vanzatorului atunci cand acesta ofera un pret mic. Tocmai de aceea, apartamentele cumparate pana acum de Romania Invest se adreseaza clasei medii.

Acelasi principiu, al costului scazut de achizitie, vrea sa il aplice si in momentul in care compania de investitii imobiliare pe care o conduce va deveni dezvoltator. In aceasta postura, Romania Invest va construi cartiere de case din materiale prefabricate. Avantajele sunt lesne de identificat: „timpul rapid de executie si pretul mic”, intervine Zvik, fixandu-si cu o mana ochelarii pe nas si cu cealalta notand ceva pe un servetel alb.

In prezent, compania se afla in discutii si negocieri pentru mai multe loturi de teren din imprejurimile Capitalei, dar inca nu a incheiat o astfel de afacere. Oricum, la capitolul tranzactii, de la intrarea ei pe piata, Romania Invest a vandut un numar nesemnificativ din locuintele cumparate inca din stadiul de proiect. Luna trecuta, la ultima evaluare, acest portofoliu valora 115 milioane de euro, potrivit companiei de consultanta imobiliara King Sturge.

“Nu am mai cumparat apartamente noi anul acesta. Criza financiara si stagnarea pietei ne-au facut sa luam aceasta decizie.”

Bani avem. Dar nu ne grabim. Toti investitorii asteapta sa fie sange pe jos.”

Bjorn Hauge, Country Manager

“Momentan, lucrurile sunt foarte clare, iar planurile noastre sunt bine conturate.”

Nimrod Zvik, director de marketing si vanzari

Pe scurt

Bjorn Hauge, Country Manager Romania Invest, este implicat in afaceri imobiliare de numai patru ani pe piata autohtona. In Bucuresti a venit pentru prima data in 2000, intr-o vacanta. Pe atunci lucra in sistemul bancar si viza un MBA in Singapore. A sfarsit prina a studia in Romania.

Schimbarile la care a fost supusa piata imobiliara din Capitala in acest timp nu i se par impresionante. „Pana sa ii ajunga pe occidentali, Romania mai are un drum lung de parcurs”, crede Hauge. Tocmai de aceea, afirma ca segmentul local de real estate nu s-a maturizat inca si ofera, chiar si pe timp de criza, un potential urias pentru cel putin zece ani.

Se simte confortabil in Romania mai ales in timpul sezonului de iarna, cand merge frecvent la schi. Dupa cum spune, se descurca foarte bine pe partie si motiveaza acest lucru prin originea sa. „Se spune ca norvegienii s-au nascut cu schiurile in picioare”.  

Daca statiunile montane de pe Valea Prahovei ii sunt pe plac, nu acelasi lucru poate spune si despre litoralul romanesc. L-a vizitat o singura data si a fost dezamagit de serviciile de care a avut parte la un hotel de trei stele. „Sejurul meu era de trei nopti, dar am plecat inainte de a se termina”, incheie el.