Birourile sunt inca goale, iar cererea este slaba

Imobiliare

25.11.2009 - Curierul national

Gradul de neocupare a spatiilor de birouri se va mentine ridicat in perioada urmatoare, iar acest segment va redeveni al proprietarilor peste doi ani, avand in vedere ca sunt foarte putine proiecte care vor fi finalizate intre 2009-2010, potrivit BNP Paribas Real Estate Romania.

In acest an, din cauza scaderii cererii si cresterii ofertei, proprietarii au acordat o serie de facilitati pentru chiriasi si au redus chiriile fata de anul trecut cand proprietarii faceau legea pe piata. "Rata de neocupare a spatiilor de birouri se va mentine ridicata, nu vedem o revigorare a pietei atat timp cat la nivel economic cererea nu este stimulata si nu vedem companii interesate sa inchirieze spatii de birouri", a declarat Ioana Momiceanu, managing director al companiei de consultanta imobiliara, BNP Real Estate Romania, citat de Mediafax.

Potrivit datelor BNP, in ultimul trimestru al acestui an vor fi livrati 140.000 de metri patrati de spatii de birouri in Bucuresti, din care doar 25-30% reprezinta suprafata preinchiriata, fata de 60% in anii anteriori.

"Pe de alta parte, sunt foarte putine proiecte care au fost incepute in acest an si care vor fi finalizate in 2010-2011, astfel ca putem spera ca piata va redeveni a proprietarilor in aceasta perioada", a spus Momiceanu.

Referindu-se la evolutia pietei imobiliare din acest an, reprezentantul BNP Paribas Real Estate apreciaza ca este doar o etapa a unui ciclu. "Domeniul imobiliar are un specific al ciclicitatii, iar noi experimentam prima perioada de stagnare care foloseste asa cum trebuie si are o latura pozitiva, respectiv temperarea nervilor in ceea ce priveste castiguri uriase, cernerea celor care vor sa faca o meserie din acest domeniu, precum si reasezarea cererii si ofertei pe baze sustenabile", a afirmat Momiceanu.