Birourile din Pipera risca sa ramana goale daca proprietarii nu scad chiriile

Imobiliare

03.08.2009 - Business standard

Proprietarii imobilelor de birouri amplasate in zona Pipera a Capitalei vor ramane, pentru o perioada de unu-doi ani, cu cladirile goale si rate la banca neplatite, daca nu isi adapteaza chiria in jurul valorii de 10 euro/mp/luna, sustin consultantii imobiliari chestionati de Business Standard.

Pe langa capitolul chirie, proprietarii din aceasta zona trebuie sa se lupte si cu concurenta venita din partea celor care detin spatii de birouri ce urmeaza a fi livrate in 2009 si 2010, in zone precum Barbu-Vacarescu si Floreasca, de unde exista un acces mai facil la zona centrala a Bucurestiului, si care incep sa negocieze chirii mai flexibile.

“Nu cred ca o sa se ajunga la cazuri in care proprietarii de imobile de birouri din zone precum Pipera sa puna lacatul pe cladire. In cel mai rau caz, pe termen mediu, de trei-patru ani, vor ramane cu spatii goale, situatie in care vor fi nevoiti sa negocieze cu bancile niste amanari de termene pentru rambursarea banilor imprumutati sau vor reduce chiriile substantial pentru a atrage clienti”, a declarat Bogdan Georgescu, managing partner al Colliers International Romania. Potrivit acestuia, chiria minima pana la care ar putea merge proprietarii este de 10 euro/mp/luna, asta pe o perioada de unu-doi ani, pana ce trece criza. Astfel, este posibil sa se abordeze si contracte mai flexibile, in care sa se ofere o chirie minima de 10 euro/mp/luna, in primii doi ani, pentru ca, pe parcurs, aceasta sa creasca pana la finalul contractului.

“Cladirile din zona Pipera care sunt acum in constructie au probleme cu gradul de neocupare, dar cred ca acestea se vor rezolva in maximum un an. Este posibil ca proprietarii acestor spatii sa scada chiriile pana la 10 euro/mp/luna pentru a atrage clienti, moment in care companiile care se gandesc sa diminueze costurile si care stau acum in centru, cu chirii de 20 de euro, sa se mute intr-un loc mai ieftin”, a mentionat Valentin Ilie, CEO-ul reprezentantei americane in Romania a Coldwell Banker.

In aceasta perioada incep sa expire contractele incheiate in ultimii cinci ani, iar proprietarii sunt nevoiti sa recurga la reduceri pentru a-si pastra clientii. Acest lucru este mai dificil in cazul imobilelor detinute de fonduri de investitii, care trebuie sa aiba un flux de capital prestabilit si pe o perioada lunga. In zona Pipera exista cea mai mare concentrare de cladiri de birouri din Bucuresti si din imprejurimi. Pe o suprafata de 2,5 km patrati s-a construit o treime din stocul total de spatii de birouri al Capitalei. Dintre acestea, 340.000 mp reprezinta proiecte deja finalizate, iar 195.000 mp sunt in diferite stadii de executie. “Chiriile au cunoscut o evolutie rapida, de la 12-13 euro/mp in 2003 pana la 18 sau chiar 22 euro/mp in 2007 (in proiectele de referinta aflate in vecinatatea statiei de metrou), respectiv 16 euro/mp, in rest. Anul 2008 si, mai ales, 2009 au adus o rapida compresie, actualele spatii in curs de finalizare fiind pozitionate la 12-14 euro/mp”, se arata in cea mai recenta analiza a agentiei imobiliare Euroest. Compania estimeaza ca zona Pipera se va confrunta cu o repozitionare si o redefinire abrupta, ca zona de back office, la preturi pe masura.