Birourile din Bucuresti au cele mai mari chirii din Europa de Est

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

18.02.2008 - Adevarul
Birourile din Bucuresti au cele mai mari chirii din Europa de Est

Este unul dintre motivele pentru care angajatul autohotn „se inghesuie" intr-un spatiu de doua ori mai mic decat cel al unui suedez.

Specialistii din domeniul imobiliar estimeaza cresteri ale chiriilor spatiilor de birouri in cursul acestui an, cu toate ca nivelul acestora este deja unul de top pentru Europa Centrala si de Est. Patronii locali au gasit insa solutia de a optimiza cheltuielile. Cat mai multi angajati intr-un spatiu cat mai restrans.

In Beijing, una dintre cele mai mari metropole din lume, fiecarui angajat ii revine un spatiu de 10 metri patrati. In Bucuresti, ceva mai mult de 12 metri. Putin.

Si acest fapt este demonstrat sec de cifre. Un studiu al companiei de servicii imobiliare DTZ Echinox arata ca un angajat din Oslo sau Helsinki se lafaie in 25 de metri patrati. Sperantele ca viitorul apropiat va duce la o modificare in bine a acestei situatii sunt neintemeiate. Chiriile spatiilor de birouri din Capitala vor creste exponential.

Ele sunt estimate de reprezentantii aceleiasi companii la 3.895 de euro pentru acest an, in crestere cu 45,1% fata de nivelul de 2.640 euro din 2007.


In acest fel devenim tara din regiune cu cei mai fericiti proprietari de cladiri de tip office. Potrivit unui raport al companiei Cushman & Wakefield, chiriile in Bucuresti, calculate anual de aceasta data, ajung la 346 de euro pe metrul patrat. Cifrele sunt mai mari decat cele inregistrate in capitalele vecine. In Budapesta, nivelul acestora este de 343 de euro pe metrul patrat, in Praga - de 340 de euro pe metrul patrat, Sofia, cu cei 228 de euro pe metrul patrat, fiind foarte aproape de nivelul unui oras de provincie romanesc precum Constanta.

Ionut Morariu