Birouri si apartamente vechi pe piata imobiliara din Arad

Imobiliare

14.07.2008 - Gandul
Birouri si apartamente vechi pe piata imobiliara din Arad
Pretul apartamentelor vechi din Arad a crescut in ultimul an cu pana la 20%, deoarece multe din proiectele rezidentiale anuntate nu au fost finalizate, iar altele nici nu au inceput. Cresterea pretului s-a facut resimtita atat in cazul locuintelor destinate vanzarii cat si in cazul celor oferite spre inchi¬riere, se arata intr-un studiu reali¬zat de  compania de consultanta imobiliara CB Richard Ellis (CBRE) Eurisko. Centrul orasului continua sa fie zona preferata a dezvoltatorilor imobiliari, dar si cartiere ca Micalaca, Alfa, cartierul Functionarilor, Uta si iesirile spre Oradea si Faleza Sud.

Pana in prezent, in Arad au fost construite si vandute in totalitate inca de anul trecut mai multe proiecte rezidentiale, printre care ansamblurile Arcadia, situate in cartierele Axa 1 si Axa 2 dezvoltate de Berno. Acelasi dezvoltator a inceput constructia a patru noi proiecte care vor fi disponibile incepand cu 2009: Bermo Plaza, Bermo Residence, Bermo Orizont si Bermo Ambient. Spre exemplu, Bermo Plaza este un proiect mixt care va cuprinde doua cladiri de apartamente, care vor avea la parter si subsol peste 200 de locuri de parcare fiecare si 9.000 metri patrati de birouri. Cel mai indraznet proiect anuntat in Arad este Europa, in care vor fi investiti 50 milioane euro numai in prima faza a proiectului. Acesta va cuprinde 700 de locuinte, proiectul urmand a fi terminat in 24 de  luni.   
 
Agentiile de publicitate si avocatii cer mai multe spatii de birouri

Piata spatiilor de birouri din Arad este destul de slab dezvoltata. Cu toate ca cererea este in continua crestere, mai ales din partea agentiilor de publicitate, a cabinetelor de avocatura si a celor de consultanta, nu au fost anuntate proiecte de amploare. „Oferta pentru spatiile de birouri este redusa la vechile cladiri de birouri, la vilele construite in perioada interbelica sau, in cazul firmelor mici, chiar la apartamente de bloc”, se precizeaza in studiu.
Si in Arad, ca si in alte orase mari din tara, firmele prefera sa inchirieze spatiul in care sa-si desfasoare activitatea decat sa construiasca un sediu propriu. Pentru aceasta platesc o chirie de 5 - 20 euro/luna pe metru patrat, in functie de spatiu si de facilitatile oferite de acesta. Printre putinele proiecte de birouri se numara Centrul European de Afaceri Waterhouse, o cladire de S+P+2E, care va livra pe piata 3.000 mp inchiriabili. La acesta se adauga cei 9.000 mp de birouri care vor fi livrati in cadrul proiectului Bermo Plaza.

In ceea ce priveste spatiile comerciale, Aradul este unul dintre cele mai atractive orase din punctul de vedere al proiectelor de centre comerciale. „Cele mai mari chirii sunt pentru spatiile din zona ultracentrala (bulevardul Revolutiei), unde cererea este foarte mare, dar si pentru zone precum Micalaca si Aurel Vlaicu unde cererea va creste si mai mult ca urmare a perspectivelor locale de dezvoltare rezidentiala”, se arata in studiul CBRE Eurisko.
Anul trecut au fost deschise sase unitati de retail pe terenul unui fost stadion de fotbal: Plus Discount, Flanco, Domo, Kaufland, Takko si Deichmann. Printre cele mai mari investitii au fost cele ale Kaufland (8 milioane euro) si Flanco (500.000 euro). La ince¬putul acestui an, compania miniMax Discount a deschis primul magazin din zona de Vest a tarii in urma unei investitii de 750.000 euro. Printre retelele comerciale prezente in Arad se numara Spar, Kaufland, Plus Discount, Metro, Selgros, Artima, Praktiker, Profi, Penny Market si Billa, la care se adauga mai multe show-room-uri auto la iesirea spre Deva. In zona centrala, chiriile pentru spatiile comerciale sunt intre 35 si 50 euro/mp, iar in zona semicentrala intre 15 – 25 euro/mp.

Teodora PAUSAN