Birocratia ridica pretul constructiei cu 50%

ANALIZE / COMENTARII , Constructii

08.11.2007 - Cotidianul

Termenul de obtinere a autorizatiei de construire influenteaza semnificativ valoarea finala a unei investitii.

Orice intirziere la emiterea autorizatiei de constructie cauzeaza pierderi, fie ca este vorba despre blocuri de locuinte, cladiri de birouri sau depozite. Sumele sint consistente, daca tinem cont ca in multe cazuri este vorba despre investitii de milioane sau zeci de milioane de euro. Se considera ca in general astfel de intirzieri sint cauzate de birocratie, iar o simplificare a procedurii de acordare ar rezolva problemele.

„Costul final al unei constructii poate creste foarte mult din cauza intirzierilor eliberarii autorizatiei de constructie. Cresterea poate depasi 50-60%, mai ales in cazul in care proiectul respectiv pierde sezonul de constructii din cauza intirzierilor si ajunge sa se amine debutul lucrarilor“, afirma Oana Taraze, associate managing director la Eurohouse. Potrivit specialistilor, costurile sint mai mari in sectorul comercial decit in cel rezidential.

Printre problemele generate de intirzieri sint cele de ordin material, ca penalizarile, despagubirile, pierderea colaboratorilor si a finantarii, precum si cresterea costurilor materialelor de constructie. Exista totodata si costuri nemateriale, ca pierderea credibilitatii unui dezvoltator. „Dezvoltatorul, pentru a nu pierde clientul, este de multe ori fortat sa vinda locuinta la pretul stabilit initial, chiar daca intre timp au crescut costurile“, mai spune reprezentantul Eurohouse.

Cauzele intirzierilor tin, conform dezvoltatorilor, de sistemul birocratic. Faptul ca eliberarea autorizatiilor depinde de aprobarea mai multor birouri genereaza intirzieri semnificative ce implica mari costuri ulterioare.

Lidia Ionita