BICAU: Romania, a doua tara ca profitabilitate din Europa

ANALIZE / COMENTARII , Constructii

16.11.2007 - Curierul National
BICAU: Romania, a doua tara ca profitabilitate din Europa

Ca investitorii in real-estate vin in valuri catre tara noastra si, in special, catre Bucuresti, nu mai reprezinta deja nicio noutate. Pentru cei care se intreaba care este catalizatorul acestui asalt, ce nu se lasa potolit nici de zvonurile legate de pericolul unei iminente prabusiri a pietei, raspunsul este simplu. Sansele de castig pe care le are un investitor strain in tara noastra sunt considerabil mai mari in comparatie cu oportunitatile oferite de alte piete europene, aflate intr-un stadiu mai avansat de maturizare.
In opinia arhitectului Cristi Cocioba, directorul executiv al BICAU (Banca de Informatii in Arhitectura, Constructii si Urbanism), atractivitatea tarii noastre in ochii jucatorilor internationali se datoreaza unui factor deloc de neglijat: tara noastra se situeaza nici mai mult nici mai putin decat pe locul doi in Europa ca rata a profitabilitatii pentru dezvoltatori, in timp ce locul 1 este disputat de alte doua piete emergente - Cehia si Slovacia.

Preturile rezidentialelor noi vor mai creste cu cel mult 30%

Rentabilitatea ridicata de care vorbim nu este deloc surprinzatoare, avand in vedere preturile din ce in ce mai ridicate practicate la ora actuala de catre dezvoltatori. Astfel, desi scumpirea terenurilor, a materialelor de constructii si a fortei de munca sunt toate piedici in calea unui dezvoltator, s-ar parea ca partea de profit a acestuia ramane totusi una satisfacatoare - cum s-ar explica altfel avalansa de investitii? Desi este de parere ca, in prezent, s-a ajuns la niste adevarate "aberatii" din punctul de vedere al preturilor la rezidentialele noi. Cocioba estimeaza ca, in perioada urmatoare, lucrurile vor tinde catre o stabilizare. Astfel, a subliniat reprezentantul BICAU, preturile nu vor mai creste cu mult fata de nivelul actual, ci vor inregistra majorari de circa 10-20%, pana la maximum 30%.

Finisajele inca primeaza in fata perspectivei de a locui economic

In ceea ce priveste trendurile cele mai vizibile printre cumparatorii de rezidentiale noi, Cocioba evidentiaza faptul ca, in prezent, romanii sunt interesati in primul rand de finisajele noilor locuinte pe care le achizitioneaza. Lucru ce nu este, in sine, un punct slab al pietei, dar care se transforma intr-un dezavantaj pe termen lung al consumatorului atunci cand este ignorat chestiunea eficientei energetice a locuintei. In opinia reprezentantului BICAU, adevarata provocare in achizitionarea unei locuinte noi nu ar trebui sa fie (in primul rand) aspectul, ci perspectiva de a locui cat mai economic pe termen lung.
Desi standardele UE prevad eficienta energetica a locuintelor ca fiind un imperativ, educarea consumatorilor in acest sens este un proces dificil si de durata. Acesta este, mai ales, cazul cumparatorilor care dispun de un buget limitat. Astfel de clienti se gandesc probabil ca partea cea mai dificila in achizitionarea unei locuinte este obtinerea banilor necesari, mai ales in cazul in care vor alege creditul ca modalitate de plata. Atitudine cat se poate de eronata, insa, intrucat cel mai important pas in cumpararea unei locuinte este alegerea in cunostinta de cauza a acesteia, acordand o atentie deosebita nu atat finisajelor, ci unor caracteristici ce se vor dovedi de importanta majora pe termen lung precum termoizolatia sau instalatia electrica.

Pe termen lung, beneficiarii vor dori sa stie pe ce dau banii

Pe termen lung insa, pe masura ce consumatorii vor acumula ceva mai multa experienta pe piata rezidentiala, atentia acordata planului de executie a unei case si materialelor din care aceasta este realizata va creste. Aceasta cu atat mai mult cu cat, in contextul in care sumele investite in locuinte noi vor fi considerabile, beneficiarul final va dori sa vada pe ce da banii. Este un proces care a inceput deja sa aiba loc, desi la o scara mai mica (inca), mai ales pe segmentul clasei de lux. Astfel, cei care sunt dispusi sa plateasca considerabil mai mult pentru o locuinta sunt de obicei mai atenti in selectia acesteia, astfel incat sa-si poata amortiza investitia pe termen lung. "Au inceput sa existe tot mai multi beneficiari interesati de cat de ieftin vor locui in casa" pe care si-o achizitioneaza, a subliniat in acest sens Cristian Cocioba.

Materialele de constructii, cheia imbunatatirii conditiilor de viata

In conditiile in care imbunatatirea conditiilor locative se impune ca un imperativ al unei dezvoltari rezidentiale durabile, materialele de constructii reprezinta un factor esential in acest sens. "Materialele de constructii sunt o modalitate de imbunatatire a conditiilor de viata si nu doar de a construi", a subliniat Cocioba. Reprezentantul BICAU a tinut insa sa precizeze ca, in opinia sa, pe piata nu exista produse bune sau produse proaste, ci produse mai scumpe sau mai ieftine, care raspund insa, fiecare, unor necesitati diferite. In contextul in care cererea pentru materiale de constructii este uriasa in momentul de fata, alegerea apartine constructorilor si, prin extensie, dezvoltatorilor. In randul criteriilor de care ar trebui sa tina seama alegerea anumitor produse de catre constructori, pretul nu ocupa insa decat o pozitie secundara. Pe primul loc ar trebui sa stea caracteristicile fundamentale ale produsului respectiv, apoi disponibilitatea acestuia, facilitatile aditionale pe care le ofera si abia in cele din urma pretul.

Adriana Dragusin