Berceanu: Lipsa banilor ar putea determina sistarea unor proiecte

Constructii

18.09.2009 - Business standard

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) ar putea sista, anul viitor, anumite proiecte pe infrastructura daca nu va primi aproximativ 3% din PIB, mai mult decat in 2009, cand a primit doar 1,45% din PIB, potrivit ministrului de resort Radu Berceanu.

Acesta a explicat faptul ca, in ceea ce priveste proiectele pe autostrazi, cu finantare din partea Bancii Europene de Investitii (BEI), 50% din suma vine de la BEI, iar restul de la Guvern. Pe de alta parte, Berceanu a declarat ca tinta stabilita pana in 2012 este finalizarea a 836 km de autostrada, insa, din cauza problemelor cu finantarea, aceasta tinta ar putea fi reanalizata.

“Anul acesta aveam in plan 100 km, pe care nu i-am reusit decat in proportie de 75%. La autostrada Transilvania vor fi finalizati cei 42 km pe care ni i-am propus. De asemenea, se vor finaliza 30 km pe portiunea Bucuresti-Ploiesti”, a explicat ministrul.

Acesta a adaugat ca, in medie, ar trebui alocate pentru autostrazi circa 2 mld. lei anual. Referindu-se la salariile compensatorii pentru personalul din CFR care va fi disponibilizat, Berceanu a spus ca exista o formula prin care sa li se acorde pana la trei salarii in momentul in care pleaca, iar in cazul in care dupa noua luni, pana la terminarea somajului, nu isi gasesc un loc de munca, sa li se mai dea inca trei salarii.

De asemenea, subsecretarul de stat in MTI, Constantin Axinia, a declarat ca exista propuneri de concediere a 6.700 de angajati de la CFR Marfa, 1.200 de la CFR Calatori si 600 de la Infrastructura.

“CFR Marfa are probleme si cu imprumutul sindicalizat si are conturile blocate, iar traficul de marfa a scazut cu 50% fata de anul trecut”, a spus Axinia.

Acesta a adaugat ca plata salariilor catre toti angajatii CFR s-a intarziat cu aproape o saptamana si s-au dat indicatii catre directorii generali ai companiilor sa informeze sindicatele. Totodata, nu s-a ajuns inca la nicio intelegere cu privire la numarul de disponibilizari.