BCR anunta un credit pentru Prima Casa

Finante Banci

17.06.2009 - Cotidianul
BCR anunta un credit pentru Prima Casa
Banca nu a facut inca publice conditiile de acordare si costurile aferente produsului, insa anunta ca acestea vor fi construite potrivit normelor de aplicare emise de Guvern.
 
Cea mai mare banca din Romania, BCR, o ia cu un pas inaintea altor banci si anunta un produs special pentru programul “Prima casa”. In privinta conditiilor de acordare si a costurilor creditului, banca s-a rezumat, deocamdata, la a spune ca sunt “potrivite cu programul «Prima casa»“.
 
Termenii creditului vor fi anuntati in urmatoarea saptamana. Potrivit normelor de aplicare a ordonantei de guvern care reglementeaza conditiile de desfasurare a programului “Prima casa” Dobanda Anuala Efectiva pentru creditele in euro nu poate depasi cu mai mult de 4% nivelul mediu EURIBOR, ceea ce ar insemna o dobanda de 5,28%. Avansul va porni de la un minimum de 5% pentru un credit de maximum 60.000 de euro.
 
Mai multi bancheri considera aceasta dobanda prea mica pentru a permite bancii sa obtina un minimum de profit, insa cei de la BCR gandesc ceva mai nuantat. “Sa nu uitam ca aceste credite sunt acordate pe 30 de ani. 4% peste EURIBOR poate insemna putin acum, insa peste 10 ani poate insemna foarte mult”, spune Cornel Cojocaru, directorul de comunicare al bancii.
 
Mai multe banci din Romania si-au anuntat interesul de a participa la programul “Prima casa”, insa majoritatea se afla inca in faza de analiza dupa ce impunerile Guvernului indica dobanzi mai mici decat cele prezentate initial de banci la intalnirile anterioare cu Guvernul. “Noi am venit initial cu o oferta pe care presa a catalogat-o drept cea mai buna de pe piata. De altfel, propunerea noastra era undeva in apropierea cifrei avansate de Guvern. Ramanem interesati de acest program, insa nu trebuie sa uitam ca intr-o economie de piata orice banca trebuie sa urmareasca un minim de profit. Cred ca vor fi mai multe banci care vor intra in acest program”, spune, de exemplu, Petre Bunescu, vicepresedintele BRD, al doilea jucator pe piata bancara locala.