Baumix: Crestere de 10%, pe o piata in scadere

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII

04.09.2009 - Business standard

Producatorul de materiale de constructii Baumix, care a inregistrat anul trecut afaceri de 10,8 mil. euro, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, estimeaza ca piata va continua sa scada si in 2010, din cauza numarului redus de autorizatii de constructii eliberate pâna in acest moment.

“Situatia in piata pe care activam va fi, credem noi, in mare parte similara cu aceea din 2009 (n.red. - contractia medie a sectorului de constructii in acest an este de circa 30%). Este posibil sa se inregistreze cresteri pe segmentul grosiere (caramida, fier, BCA), insa pe segmentul materialelor pentru finisaje ne asteptam la o scadere fata de anul curent”, au declarat pentru Business Standard reprezentantii companiei.

Potrivit datelor de la Institutul National de Statistica, numarul de autorizatii de constructii pentru cladiri rezidentiale a scazut de la inceputul anului cu aproape 19% fata de acelasi interval din 2008.

In primele sase luni ale anului, Baumix a anuntat cresterea cu 10% a veniturilor, pâna la 4,8 milioane de euro, pe fondul investitiei de doua milioane de euro facute pentru retehnologizarea punctului de lucru din Gherla. In plus, reprezentantii companiei mai sustin ca introducerea unei noi categorii de produse (chit de rosturi aditivat cu fibre) va avea un aport la cifra de afaceri din 2009 de aproape 500.000-600.000 de euro, estimare facuta de companie pe baza evolutiei actuale a vânzarilor si evaluarii potentialului acestui nou tip de produs.

Si restructurarile operate in cadrul companiei de la inceputul anului, eficientizarea cheltuielilor operationale, a celor cu personalul, dar si adaptarea livrarilor la o piata marcata de o fluctuatie mai mare au dus la cresterea veniturilor in primul semestru. Potrivit oficialilor Baumix, in acest moment, in punctele de lucru din Ploiesti si Gherla (Cluj) lucreaza 110 angajati. “Nu am facut disponibilizari, au existat insa restructurari la punctul de lucru din Gherla, cauzate in totalitate de procesul de retehnologizare”, au explicat reprezentantii companiei. Conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor, la Baumix lucrau anul trecut 130 de oameni, ceea ce inseamna ca reducerea de personal a fost de aproximativ 15%.