Banii de la UE au sustinut afacerile Hidroconstructia in 2009

Finante Banci

08.12.2009 - Business standard
Banii de la UE au sustinut afacerile Hidroconstructia in 2009

Hidroconstructia, una dintre cele mai mari companii de constructii la nivel local, estimeaza ca, in ciuda crizei, va termina pe plus anul acesta, datorita contractelor finantate din bani europeni. Cel mai pesimist scenariu pentru 2010 ia in calcul o stagnare a afacerilor, mizand pe faptul ca in 2009 jumatate din cifra de afaceri se realizeaza din contracte care se vor derula si in 2010.
 
Compania va finaliza anul curent cu afaceri de peste 992 milioane de lei ( 230 milioane de euro), in crestere cu 8%, in lei, fata de anul trecut, cand a raportat o cifra de afaceri de aproximativ 918 milioane de lei.

“Pentru mentinerea businessului in 2010, pe langa contractele care se afla in desfasurare acum si vor continua si anul viitor, mai luam in considerare licitatiile la care am participat - si la care asteptam raspunsul - si pe cele viitoare. Anul acesta am depasit estimarile de la sfarsitul lui 2008 si speram ca in 2010 sa ramanem la nivelul acestui an”, a declarat pentru Business Standard Silvia Bindileu, director financiar in cadrul Hidroconstructia.

Compania a luat inca de anul trecut o serie de masuri anticriza pentru a se proteja de declinul economic, majoritatea legate de modul de utilizare a resurselor. “A fost un an foarte greu, in care a trebuit sa folosim atent resursele, sa crestem productivitatea muncii. Profitul de anul trecut l-am transformat in capital de lucru”, a mai spus Bindileu. Sectorul constructiilor a fost unul dintre domeniile cele mai afectate de criza financiara, iar jucatorii din piata estimeaza scaderi de circa 20% pana la sfarsitul anului, dupa ce in 2008 piata depasise 14 miliarde de euro.

“Anul urmator va fi si mai greu decat a fost 2009. Noi lucram cu bugetele locale, cu statul, avem deja intarzieri la plati. Deocamdata, exista incertitudine. Speram sa facem fata”, a adaugat oficialul companiei. Hidroconstructia are de incasat de la stat circa 160 milioane de lei (37,6 milioane de euro). “N-am incasat bani de la o parte din bugetele locale cu care lucram. Cu unele dintre ele suntem in conflict juridic, insa deocamdata nu vom face nimic impotriva statului, pentru ca avem lichiditati pentru acoperirea propriilor datorii”, a mai spus aceasta.

Hidroconstructia isi sustine platile prin liniile de credit anuale contractate, finantari despre care Bindileu spune nu au fost integral utilizate in acest an. “Am avut un control total asupra lichiditatilor pe parcursul acestui an. Criza economica ne-a invatat sa fim mult mai prudenti”, a mai completat reprezentantul Hidroconstructia. Compania nu a facut disponibilizari in acest an si nici nu a redus pachetele salariale, mai spune Bindileu. La Hidroconstructia lucreaza 7.800 de oameni, angajati pe durata nedeterminata.

Compania de constructii desfasoara atat lucrari de infrastructura, cat si lucrari hidrotehnice si hidroenergetice. Cea mai mare pondere in businessul Hidroconstructia o au lucrarile in infrastructura, peste 60%. Compania a fost infiintata in 1950 si privatizata in urma cu 14 ani, in 1995, si este implicata in lucrari de canalizare si alimentare cu apa in mai multe orase din tara, printre care Bistrita, Baia Mare, Craiova sau Deva.