Bani ieftini pentru Prima Casa

Finante Banci

15.06.2009 - Curierul national

Avansul pentru un credit va fi de 5%

Dobanzile vor fi limitate in functie de nivelurile interbancare
Modificarile adoptate in sedinta de Guvern de ieri prevad ca persoanele care vor lua credit prin Programul Prima Casa trebuie sa plateasca un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro, iar daca pretul locuintei este mai mare - un avans de 3.000 de euro plus diferenta dintre suma de 60.000 de euro si pretul de achizitie.
Rata dobanzii va fi EURIBOR la 3 luni plus maximum 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR plus maxim 2,5%.
"Am pus niste conditii maximale bancilor in ceea ce priveste costul finantarii, si anume rata dobanzii EURIBOR la 3 luni plus o marja de maxim 4% pentru creditele in euro si ROBOR la 3 luni plus o marja de 2,5% pentru creditele in lei. Daca astazi (n.r. - ieri) facem o raportare la ce exista pe piata si luam nivelul EURIBOR de vineri, deci pentru creditele in valuta, de 1,28 plus marja de maxim 4%, ajungem la o dobanda de 5,28% fata de 10-11-12%, cat este in momentul de fata in euro. Aceasta este diferenta", a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de duminica a Guvernului in care au fost adoptate normele de aplicare ale programului.
Dobanda EURIBOR (media la imprumuturile interbancare pe piata europeana) la creditele pe trei luni este in prezent de 1,28%, in timp ce ROBOR (dobanda la creditele interbancare pe piata interna) la aceeasi scadenta se situeaza in prezent la 10,54% pe an.
Rata medie a dobanzii la creditele acordate de banci populatiei era de 18,86% pe an in luna martie, in timp ce la imprumuturile luate de firme dobanda medie a fost de 20,5% pe an, conform celor mai recente date prezentate de BNR.

Basescu propune o dobanda de 5%
Traian Basescu a recomandat Guvernului, in cadrul sedintei de ieri, stabilirea unei dobanzi in jur de cinci procente pentru creditele in euro care vor fi contractate in cadrul Programului "Prima Casa", aratand ca sistemul bancar dispune de un excedent foarte mare de resurse financiare, dar percepe dobanzi mari.
"Dincolo de Programul "Prima Casa", cred ca mai trebuie facute cateva lucruri, plecand de la premisa ca sistemul bancar romanesc are un excedent foarte mare de resurse financiare in momentul de fata si in acelasi timp are dobanzi foarte mari. Sugestia mea este ca astazi sa stabiliti o dobanda la euro in jur de 5 procente, daca nu chiar 5, si bancile care doresc sa isi plaseze banii in acest program cu 5% dobanda sau in jur de 5% sunt binevenite, pentru ca este un plasament suta la suta garantat de stat", a spus Basescu, citat de Mediafax.
Pe de alta parte, presedintele CFA Romania, Dragos Cabat, a declarat de curand, pentru Curierul National, ca nu crede ca vor fi prea multe banci care vor acorda credite la dobanzi minime.
"Foarte putini isi vor permite sa-si ia prima casa la asemenea dobanzi, tinand cont de nivelul salariului din Romania. Promisiunile premierului ca dobanzile pentru acest program vor fi la jumatate fata de cele practicate pe piata au ramas promisiuni, ca multe altele. Dobanzile afisate de banci nu par a fi la jumatate, doar minimele de 5,5% la euro si 13% la lei sunt la jumatate. Dar nu vad cate banci vor acorda credite la aceste dobanzi minime'', a spus, la inceputul lunii, Dragos Cabat.