Bancile vor debloca sume importante de bani pentru centrale eoliene

PROIECTE / DEZVOLTARE

Bancile vor debloca sume importante de bani pentru centrale eoliene

     Cele mai importante parcuri eoliene care vor deveni functionale anul viitor sunt CEZ Cogealac - Fantanele (primii aproximativ 300 MW dintr-un total de 600 MW) si EDP - Pestera. Directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), Dana Duica, ne-a declarat: "Toate proiectele in afara de cele care se autofinanteaza, precum CEZ, sunt in asteptarea finantarii. Bancile sunt binevoitoare domeniului, au creat instrumente specifice de leasing si de finantare, au studiat multe proiecte in acest an si se pare ca vor debloca sume de bani importante, provenite de la bancile-mama, pentru proiectele din Romania, odata ce legea 220/2008 privind energia regenerabila va deveni pe deplin functionala".

     In prezent, capacitatea actuala eoliana instalata este 14,1 MW dintr-un potential minim estimat de 14.000 MW.

     Din acest potential total, in prima instanta, Transelectrica a anuntat ca 4.000 MW pot fi integrati fara probleme in retea, fara a fi nevoie de extinderi si modernizari a capacitatii de transport si distributie, a adaugat Dana Duica. Ulterior, reteaua va trebui imbunatatita pentru integrarea capacitatii instalate in centrale eoliene, mai ales la nivelul Dobrogei.

      Legea 220 va deveni functionala in curand
     Incoerenta cadrului legislativ din domeniul promovarii productiei de energie din surse regenerabile si instabilitatea politica au pus in "stand by" multi din investitorii straini, ne-a mai declarat Dana Duica. Bancile au refuzat sa accepte planuri de afaceri nesigure. Potrivit doamnei Duica, din cauza ca Legea 220 nu a fost pusa in aplicare in totalitate, producatorii nu au primit, in cursul anului 2009, cele 2 certificate verzi pe MW eolian produs si livrat in sistem, masura stipulata de actul normativ. Astfel, investitorii au primit, conform vechii legi, doar un certificat verde pe MW livrat.

     Directorul AREE a adaugat: "Motivatia pentru care legea nu a fost pusa in aplicare a fost ca Romania trebuie sa primeasca mai intai aprobarea Comisiei Europene, cum ca actul normativ nu contravine prevederilor europene in materie de competitivitate si ajutor de stat. O notificare informala a fost trimisa in cursul lunii noiembrie a acestui an. Asociatia Romana pentru Energie Eoliana a fost implicata activ in procesul trimiterii acestei notificari, conlucrand cu ANRE, Mininsterul Economiei si Consiliul Concurentei".

     Un alt impediment pentru finantarea si demararea de noi investitii eoliene a fost faptul ca legislatia secundara nu a fost publicata. Din nou, Asociatia s-a implicat in procesul elaborarii actelor normative, creand grupuri de lucru cu autoritatile. Dana Duica sustine: "Remarc solicitudinea si promptitudinea cu care autoritatile au raspuns demersurilor noastre. Astfel, hotararea de Guvern care stabileste sistemul de promovare a energiei regenerabile, aferenta Legii 220, a fost discutata in sedinta de guvern din 25 noiembrie. Avem informatii ca a fost aprobata si urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial". 
 
     Dezvoltatorii de parcuri eoliene intampina, potrivit AREE, urmatoarele dificultati:
     - obtinerea finantarilor, pe fundalul crizei economice globale si a unei incoerente legislative;
     - traseul avizelor si aprobarilor la nivelul administratiilor locale este indelungat si imprevizbil. Potrivit AREE, la nivelul Consiliului Judetean Constanta, investitorii asteapta luni de zile pentru obtinerea aprobarilor PUZ sau a autorizatiei de constructie, fara sa existe o explicatie rezonabila pentru aceste intarzieri;
     - probleme de conectare la retea. Exista zone foarte bune din punct de vedere al potentialului eolian, dar care se afla la mare departare de liniile de distributie sau cele de transport. Dezvoltatorii trebuie sa cheltuiasca timp si resurse aditionale pentru a putea asigura transferul energiei in sistemul energetic national;
     - problema proprietatilor agricole. Acestea sunt foarte faramitate, motiv pentru care trebuie discutat cu un numar foarte mare de proprietari pentru fiecare investitie de amploare. In plus, lipsa cadastrului terenurilor intarzie, in mod suplimentar, preluarea de drepturi pentru terenurile respective.