Bancile trag in jos dobanzile

Finante Banci

07.04.2009 - Curierul National
Bancile trag in jos dobanzile

Datorita acordului cu FMI si deciziilor BNR, bancile au inceput sa reduca dobanzile la credite
Dragos Cabat: Dobanzile ar trebui sa ajunga la 10-12% la lei si 8-10% la valuta
Analistii cred ca banii trebuie sa se indrepte mai mult spre IMM si mai putin spre populatie
Daca pana acum romanii nici nu se mai gandeau la un credit bancar, din cauza dobanzilor uriase, se pare ca institutiile de credit au inceput sa fie un pic mai solidare cu acestia, umbland la dobanzi. Oare bancile se gandesc intr-adevar la romani sau este o noua strategie a lor de a nu-si pierde portofoliul de clienti si de a atrage altii noi? Acest lucru nu il vom sti prea curand, cert este ca exista deja unele institutii financiare care au decis sa scada dobanzile la credite. Astfel, in ultimele doua saptamani, mai multe banci comerciale au operat reduceri de dobanzi atat la depozitele atrase, cat si la creditele acordate, ca urmare a acordului cu Fondul Monetar International, dar o posibila contributie o poate avea si decizia BNR de a exclude din rezervele minime obligatorii pasivele in valuta cu scadenta reziduala de peste doi ani. Bancherii apreciaza ca imprumuturile vor fi reluate luna viitoare, atunci cand vor fi anuntate si mai multe ieftiniri ale creditelor.
In prezent, daca ne uitam pe site-urile institutiilor financiare observam ca pentru un imprumut de nevoi personale, dobanda anuala efectiva ajunge la 30% la lei si 22% la euro.

O masura asteptata
Deciziile bancilor reprezinta o masura fireasca, sunt de parere si analistii financiari, acestea au fost motivate atat de semnarea acordului de finantare cu institutiile internationale, de decizia bancii centrale, dar si de faptul ca cererea de pe piata a inceput sa scada datorita dobanzilor prea mari operate de banci. ''Se vede intr-adevar o schimbare pe piata bancara, in sensul ca institutiile de credit au inceput sa scada dobanzile. Nu cred ca putem vorbi, inca, de un trend, dar exista semnale pozitive date atat de BNR cat si de acordul cu FMI. In luna ianuarie am ajuns la un maxim pentru depozite, in ceea ce priveste dobanzile, iar acum odata cu decizia bancii centrale si institutiile au umblat la dobanzi. Putem vorbi de un circuit, atat timp cat BNR reduce rezervele si bancile comerciale vor mai scadea dobanzile'', a declarat pentru Curierul National Lucian Anghel, economist-sef al BCR.
Dragos Cabat, presedintele Chartered Financial Analyst (CFA), este de parere ca o astfel de decizie din partea bancilor este normala, in urma acordului incheiat cu FMI. ''Daca bancile operau astfel de reduceri inainte de incheierea acordului puteam fi oarecum sceptici in privinta deciziei, dar acum dupa ce am luat imprumutul scaderea dobanzilor era de asteptat. Este normal ca institutiile de credit sa reduca dobanzile pentru creditele in valuta, pentru ca acordul va creste lichiditatea in valuta din piata, dar pentru creditele in lei, inca nu am avut niciun impuls din piata care sa ne indemne la o scadere. Oricum, daca scad si acestea e in avantajul clientului si al economiei'', a declarat pentru Curierul National Dragos Cabat.
Mai mult decat atat, presedintele CFA crede ca trendul acesta ar trebui sa continue pentru ca dobanzile sa ajunga undeva intre 10-12% pentru creditele in lei si intre 8-10% pentru cele in valuta. ''Daca Romania s-a imprumutat de la Fond la o dobanda de circa 3%, e normal ca nici in piata dobanzile la valuta sa nu depaseasca 10%'', a explicat Cabat, adaugand ca acesti bani ar ajuta economia, daca ei se vor indrepta catre firme, iar populatia ar trebui sa beneficieze doar de credite ipotecare pe termen lung.
Cand cererea scade, bancile iau masuri
De aceeasi parere este si Nicolae Chidesciuc, care pune aceste scaderi ale dobanzilor pe seama surplusului de lichiditati pe care bancile comerciale l-au tot anuntat in ultimul timp, dar si ca urmare a acordului cu FMI. ''In ultima perioada, unele institutii bancare au inceput sa scada dobanzile la credite, numai ca nu putem vorbi deocamdata de un trend pe piata romaneasca. Intr-adevar bancile au tot anuntat ca au lichiditati si acest lucru se poate vedea intr-un fel acum. Dupa acest surplus de lichiditati a venit si acordul cu Fondul Monetar International si astfel a inceput sa creasca increderea in economia romanesca, iar bancile au inceput sa actioneze'', a declarat, pentru Curierul National, Nicolae Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania.
Cu toate acestea, reprezentantul ING Bank a subliniat faptul ca este prematur sa vorbim de reduceri semnificative la dobanzi, pentru ca doar unele banci au anuntat astfel de masuri.
„Din punctul meu de vedere  nu cred ca putem vorbi de un trend si nu cred ca vom vedea prea curand multe banci care vor face reduceri semnificative la dobanzi. Eu m-as fi asteptat mai degraba la reduceri undeva prin trimestrul al treilea din acest an, pentru ca deocamdata nu mi se pare ca avem motive suficiente pentru astfel de reduceri in masa“, ne-a declarat Chidesciuc. In ceea ce priveste potentialii beneficiari ai acestor credite, Chidesciuc ne-a spuc ca nu se poate face deocamdata o estimare, astfel ca atat IMM, cat si populatia ar putea beneficia de acesti bani.
''Este greu de zis daca  banii se vor indrepta mai mult spre sectorul IMM sau spre populatie. Oricum aceasta reducere a dobanzilor vine si ca urmare a faptului ca, in ultima vreme, a inceput sa scada foarte mult cererea de credite si era nevoie ca sa aiba loc o astfel de masura'', a subliniat Chidesciuc.
Totodata, si directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, ne-a mentionat ca o astfel de masura era de asteptat, atragand atentia ca ''avem de-a face cu o problema de incredere a populatiei in puterea ei de a returna imprumutul luat''.
La prima vedere, o reducere a dobanzilor bancare ne trimite cu gandul la o relansare a creditarii, insa nu trebuie sa uitam faptul ca in ciuda dobanzilor mai mici, institutiile de credit si-au mentinut conditiile stricte de creditare, cerand garantii din ce in ce mai mari. Astfel, chiar daca dobanzile sunt mici, clientul nu poate garanta imprumutul luat.