Bancile pun conditii pentru Prima casa

Finante Banci

01.06.2009 - Curierul National

Desi statul le ajuta sa mai acorde credite in aceasta perioada, institutiile financiare nu se multumesc doar cu atat

Astfel, bancherii vor ca BNR sa acopere toata garantia FNGCIMM pentru ''Prima casa'' la constituirea provizioanelor

Boc: Daca riscurile creditelor neperformante sunt preluate de catre stat, bancile vor reduce dobanzile

Bancile au solicitat BNR sa accepte toata garantia emisa de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM in programul "Prima casa" la constituirea provizioanelor aferente creditelor acordate si vor fi de acord cu o perioada de executare a Fondului de pana la 90 de zile. "Discutiile merg spre extinderea valorii luate in calcul din garantia Fondului de Garantare pentru IMM-uri de la 50%, cum este in prezent, la 100%, astfel incat bancile nu vor mai fi obligate sa faca provizioane pentru creditele de pana in 60.000 de euro. Daca nu fac provizioane, probabil ca vor accepta o perioada de executare de 90 de zile de la aparitia restantei la creditul respectiv", au declarat surse participante la discutii, informeaza Mediafax.
''Bancile vor executa garantia Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, din programul Prima casa, cel mai probabil in cazul restantelor care depasesc 90 de zile'', a declarat, vineri, directorul executiv al Directiei Dezvoltare Produse si Afaceri Retail din BCR, Sorin Mititelu. In opinia reprezentantului BCR, in programul "Prima casa" clientii vor decide la ce banca aplica pentru a obtine un credit si nu vor exista conditii de precalificare a bancilor din partea Guvernului.
El a confirmat ca banca centrala va accepta majorarea valorii luate in calcul la constituirea provizioanelor, de la 50% la 100%, din garantia FNGCIMM.

Boc este increzator in program
Premierul Emil Boc a declarat, vineri, ca in discutiile cu bancile interesate de programul "Prima casa" le-a comunicat acestora ca riscurile legate de creditele neperformante sunt preluate de catre stat, iar in aceste conditii reprezentantii bancilor au spus ca vor reduce costul dobanzilor.
"Dupa discutia de ieri avem semnale extrem de pozitive ca bancile vor raspunde la acest program, se vor implica, pentru ca, in ultima instanta, riscurile creditului le-a preluat statul, iar avantajele vor fi de partea acelora care pentru prima data vor avea posibilitatea sa-si cumpere prima casa si cu banii pe care azi ii dau pe chirie sa-si plateasca ratele la banca", a spus Emil Boc.

Bancile pot cere un avans mai mare
Premierul a aratat ca in discutiile cu reprezentantii bancilor a abordat inclusiv subiectul legat de valoarea dobanzilor care vor fi percepute pentru creditele din acest program si ca bancherii au spus ca vor reduce costul dobanzilor, in conditiile in care cheltuielile legate de provizioane "nu mai sunt de partea bancilor, sunt de partea statului". "In acest moment cred ca exista toate conditiile favorabile pentru ca bancile sa se implice in acest program si sa ofere creditele la o dobanda foarte buna si cu un avans de 5%. (…) Am inaintat acum o adresa oficiala in urma dezbaterilor de ieri, asteptam raspunsul bancilor", a mai spus Emil Boc. Tot in cadrul discutiilor de joi s-a mai stabilit ca avansul de 5% din creditul contractat pentru achizitionarea primei locuinte va fi calculat doar la transa maxima de 60.000 euro garantata de stat, bancile avand posibilitatea sa ceara un avans mai mare pentru diferenta de suma, iar dobanda aferenta imprumutului va fi corelata cu evolutia EURIBOR.

Geoana vrea discutii serioase cu bancile
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, ieri, la o intalnire cu oamenii de afaceri suceveni, ca guvernantii trebuie sa aiba o discutie serioasa, barbateasca, in spatele usilor inchise, cu reprezentantii bancilor din Romania, pentru repornirea creditarii si reducerea ratei dobanzilor.
Presedintele PSD a spus ca doreste sa vada rezultatele imprumutului de la FMI, iar acestea ar trebui sa fie repornirea creditarii si reducerea ratei dobanzilor. "Vreau sa vad un grafic cu repornirea creditarii si scaderea ratei dobanzilor", a spus acesta. El considera ca guvernantii trebuie sa poarte "o discutie serioasa, barbateasca in spatele usilor inchise", cu reprezentantii bancilor, astfel incat acest credit sa-si produca efectele.

Programul sustine cererea eligibila
"Studiile arata ca aproximativ 3% din populatia urbana activa isi exprima intentia de a cumpara o locuinta. Exista cu siguranta o cerere potentiala, dar cererea eligibila a scazut si mai mult in ultima perioada. Programul vine in sustinerea cererii eligibile", a spus Mititelu.
El apreciaza ca valoarea maxima garantata, de 60.000 de euro, este acoperitoare, avand in vedere ca anul trecut, la nivel national, media unui credit ipotecar se ridica la aproximativ 50.000 de euro. Doar in zona Capitalei media imprumuturilor ipotecare trecea de 60.000 de euro. Directorul BCR a mai aratat ca banca are in prezent un grad maxim de indatorare pentru creditele ipotecare de 60% din veniturile clientului.

OTP: Dobanda poate scadea cu 1-1,5% la credite
Dobanda s-ar putea reduce cu 1-1,5% pentru creditele ipotecare in euro contractate prin programul "Prima casa", a declarat presedintele OTP Bank Romania, Laszlo Diosi. "Costul cu provizioanele de risc reprezinta 1-1,5% in rata dobanzii la creditele in euro, deci aceasta ar fi reducerea dobanzii prin noul program", a explicat Diosi, citat de NewsIn. Diosi spune ca OTP Bank va trimite vineri Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) propuneri pentru programul "Prima casa" si considera ca masura de reducere a TVA la 5% prezinta riscul ca developerii de proiecte imobiliare sa isi insuseasca diferenta de cost. "Constructorii si-ar putea insusi diferenta de cost rezultata din reducerea TVA, in final pretul locuintelor ramanand acelasi. Este un risc, ramane de vazut care este forma finala pentru care vor opta autoritatile pentru acest program, dar ar trebui sa aplice masuri mai sigure, care nu se pot disipa in economia reala asa cum se intampla in cazul TVA. Aceasta este in fond o taxa pe consum, mi s-ar parea mult mai eficienta subventionarea dobanzii de catre stat", a explicat presedintele OTP Bank.
Murgeanu: Nu trebuie sa se gandeasca la profituri uriase
Bancile nu trebuie sa se gandeasca la profituri uriase, in conditiile in care statul le creeaza niste garantii, a declarat, vineri, secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Razvan Murgeanu, vorbind despre programul "Prima casa". "Fiecare banca trebuie sa fie constienta ca in momentul in care statul creeaza niste garantii - ca asta e o garantie a statului - sa faca bine sa ajunga in situatia in care sa nu se gandeasca la niste profituri uriase", a afirmat Razvan Murgeanu. Secretarul de stat a subliniat ca, in primul rand, institutiile bancare trebuie sa se alinieze politicii Guvernului. In al doilea rand, ele trebuie sa actioneze si in folosul comunitatii care le alimenteaza afacerile, nu numai "sa-si traga bani". "Daca vrei sa fii banca in Romania, trebuie sa te aliniezi la politica Guvernului. Altfel, sa avem pardon. Nu vii aici numai sa-ti tragi bani. Trebuie sa faci ceva si in folosul comunitatii", a declarat Murgeanu.