Bancile pierd 30-40 de procente din valoarea proprietatilor pe care le executa silit

Finante Banci

12.06.2009 - Business Standard

Bancile au pierdut circa 30-40% din valoarea ipotecilor, ca urmare a devalorizarii proprietatilor, si risca sa nu isi mai recupereze creantele in totalitate, in cazul unei executari silite. Din acest motiv, bancherii cauta diferite modalitati pentru a amana decizia executarii debitorilor, in conditiile in care numarul celor care nu mai pot rambursa a crescut cu circa 40% fata de anii trecuti.

In acest moment, banca Leumi are in proces de executare un numar de 67 de proprietati, iar Volksbank, care are expunere de 95% pe sectorul de real-estate, are in jur de 10-20 de proprietati in proces de executare. Potrivit unor surse din piata bancara, BCR si BRD au cea mai lunga lista de debitori in executare. Chiar daca majoritatea bancilor cereau supragarantii la acordarea creditelor, de pana la 150% din valoarea creditului accesat, ele risca, in continuare, sa nu isi recupereze creantele in totalitate, deoarece proprietatile executate se vand abia la a doua licitatie, cand pretul este la 75% din valoarea initiala stabilita de evaluatori.

“Majoritatea bancilor cereau supragarantii la acordarea creditelor, aproximativ 150% din valoarea creditului, iar acum, in cazul unei deprecieri de 30%, sunt cam pe muchie, insa, decat sa piarda, tot este mai bine sa recupereze macar o parte din valoare”, a declarat Cristian Ionescu, directorul general al Coface.

Mihai Bogza, presedintele Bancpost, spune ca aceste supragarantii cerute in anii trecuti se dovedesc acum “un lucru intelept”. “In momentul in care am acordat credite ipotecare am luat in calcul doar o parte din valoarea proprietatii puse drept garantie. Suntem constienti de criza si am inceput sa fim intelegatori cu clientii”, a explicat Bogza pentru Business Standard.

Bancile nu vor sa apeleze la executare si din cauza legilor birocratice din domeniu, care ingreuneaza acest proces. “La noi, legea executarii nu este ca in SUA. La noi, in cazul in care banca nu isi recupereaza creantele, incearca sa execute alte bunuri ale persoanei respective, de genul terenuri sau alte proprietati”, a explicat Daniel Tudor, head of real estate division din cadrul Volksbank. Potrivit acestuia, pierderea bancii in cazul executarii vine si din faptul ca, de cele mai multe ori, la prima licitatie nu se prezinta nimeni. Tudor sustine ca un semnal de alarma trebuie sa il constituie momentul in care bancile vor avea in executare peste 100 de proprietati ipotecate, insa, deocamdata, acestea sunt de ordinul zecilor.

“Chiar daca volumul ipotecilor pe cale de a fi executate silit este in crestere, cred ca sunt mai putine cazuri decat ar fi fost in mod normal, daca bancile s-ar fi comportat dur. Rata de crestere a creditelor neperformante este impresionanta, atat pe sectorul persoanelor fizice, cat si al celor juridice”, a subliniat Florin Ilie, head of equity markets in cadrul ING.

Potrivit reprezentantilor Coface, inainte de a se trece la executare, debitorul are o perioada de 90 de zile in care i se permite sa achite creantele catre banca. Rata de succes a acestor cazuri in portofoliul Coface este de numai 7-10%.

“Se face o evaluare de piata in momentul executarii, care, acum, este cu 30-40% mai mica, insa, de cele mai multe ori, nu se vinde la valoarea de evaluare. Cred ca spre sfarsitul anului o sa creasca acest segment de evaluare”, considera Adrian Crivii, managing partner al Darian.