Bancile pentru locuinte au reusit sa ia mai multi bani de la populatie

Finante Banci

22.02.2011 - Capital
Bancile pentru locuinte au reusit sa ia mai multi bani de la populatie

Dorinta romanilor de a avea o casa sau de a spori confortul celor detinute a extins afacerile celor doua institutii care ofera astfel de servicii pe piata romaneasca.

Cresterea economiilor populatiei in timpul celor peste doi ani de criza cu circa cinci miliarde de euro  s-a reflectat si asupra afacerilor bancilor pentru locuinte. BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL)  a anuntat ca anul trecut numarul de clienti i-a crescut cu 40%, ajungand la 190.000 de persoane, iar sumele depuse de acestia in 2010 au depasit valoarea celor depuse in anii anteriori. „FaÅ£a de finalul anului 2009, cand depunerile clienÅ£ilor BCR BpL insumau circa 220 milioane lei, la finalul anului 2010, acestea au depaÅŸit 480 milioane lei“, afirma presedintele acestei banci, Alexandru Ciobanu.

Pe piata autohtona, exista numai doua banci pentru locuinte: BCR BpL si Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL). Ultima nu a facut publica nicio cifra referitoare la activitatea de anul trecut. In schimb, catre sfarsitul anului trecut, institutia de credit a majorat sumele minime care pot fi contractate in urma incheierii unui contract de economisire-creditare de la 3.000 la 7.000 de lei, potrivit ofiterilor de credit ai bancii.

Caracteristica bancilor pentru locuinte este ca acestea nu acorda credite decat dupa finalizarea unei perioade in care clientul a economisit constant. Creditele nu pot fi utilizate decat pentru achizitia, constructia unei locuinte sau imbunatatirea uneia existente.

Dobanzi mici

Bancile pentru locuinte percep cele mai mici dobanzi la creditele in lei, insa platesc si cele mai mici dobanzi pentru sumele depuse la ele.

La creditele acordate, RBL percepe dobanzi de 4,5%-6%, iar BCR BpL, de
5%-6%, in cazul in care clientul nu sare peste perioada de economisire. In cazul creditelor acordate imediat, dobanzile sunt mai mari: BCR BpL - 8,7%, RBL - 9,5%. Dupa o anumita perioada, creditele trase imediat de la aceste banci se transforma in unele locative, iar dobanzile percepute scad. La RBL, perioada maxima este de cinci ani. Dobanzile platite la economii de RBL sunt de 1,5%-2% pe an, iar cele achitate de BCR BpL sunt de 2%-3% pe an.

Castigul pentru sumele depuse este imbunatatit de incasarea primei de la stat. Aceasta poate ajunge la cel mult echivalentul a 250 de euro pe an, dar in limita a 25% din suma depusa. In consecinta, cele mai bune randamente pentru economii sunt obtinute in cazul economiilor de pana la 1.000 de euro pe an (4.250 de lei pe an - circa 354 de lei pe luna).

Comisioane mari

Bancile pentru locuinte percep o serie de comisioane care diminueaza castigurile in perioada de economisire si,ulterior, maresc costurile efective ale creditelor.  De exemplu, incheierea unui contract este comisionata cu un procentaj aplicat la suma contractata (suma care urmeaza sa fie economisita, plus suma care urmeaza sa fie imprumutata). Nivelul acestui comision este de 1% la BCR BpL, respectiv de 1,2% la RBL.

Administrarea contului este taxata:  28 de lei pe an la BCR BpL, 36 de lei la RBL. In comparatie, administrarea unui cont curent standard il costa pe un client al Raiffeisen 18 lei pe an, iar pe un client BCR - 30 de lei pe an. Pe langa comisioanele de analiza a dosarelor de credit sau de administrare a imprumuturilor, bancile pentru locuinte mai taxeaza si suplimentarea sumelor contractate sau alte operatiuni.