Bancile nu rateaza "Prima Casa"

Finante Banci

26.06.2009 - Curierul National

Institutiile financiare interesate de acest program si-au depus ieri ofertele

Valoarea acestora se apropie de estimarea Guvernului de 1 miliard de euro

In ciuda pesimismului de pe piata in ceea ce priveste programul ''Prima Casa'', se pare ca bancile nu rateaza ocazia de a se inscrie in acest progam. In acest context, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM a primit pana ieri dimineata oferte pentru programul "Prima Casa" de la sapte banci, in valoare totala de 450 milioane euro, termenul limita de depunere fiind sfarsitul zilei, a declarat, ieri, presedintele FNGCIMM, Aurel Saramet, potrivit Mediafax. Acesta a precizat ca cele sapte banci care au depus ofertele sunt Banca Transilvania, Leumi Bank, BRD, ATE, Raiffeisen, Millenium si Volksbank.
De asemenea, oficialul FNGCIMM a aratat ca au mai existat discutii cu Alpha Bank, Banca Romaneasca, CEC si BCR, care urmeaza sa depuna oferte la o valoare totala estimata de aproximativ 300-400 milioane de euro, acestea fiind datele prezentate pana la inchiderea editiei.
"Am avut discutii telefonice cu presedintii altor banci care urmeaza ca pana la sfarsitul acestei zile sa imi transmita ofertele. Vor mai trimite oferte cel putin Alpha Bank, Banca Romaneasca, CEC si BCR. Despre alte banci nu pot sa va confirm", a spus Aurel Saramet. ''Din estimari apreciem ca vor mai veni aproximativ 300-400 milioane de euro. Maine, cand voi avea un centralizator final, ne vom apropia poate cu 10 - 15% sub valoarea plafonului maxim de un miliard", a mai spus Saramet.
In plus, presedintele Fondului a precizat ca se asteapta ca, pana la finalul zilei, cand expira termenul de depunere a dosarelor, sa primeasca oferte de la alte cateva banci. In aceste conditii estimarile se apropie de cele ale Guvernului, care are la dispozitie un fond de 1 miliard euro pentru garantarea creditelor ipotecare.

''Ofertele se situeaza in jurul valorii maxime de 4% plus Euribor''
Totodata, acesta a precizat ca a existat o banca care a depus o oferta cu dobanda Robor plus 0%.
"Celelalte oferte se situeaza in jurul valorii maxime de 4% plus Euribor. Bancile au depus oferte in general in limita plafoanelor maxime de dobanda, dar sunt si banci care au oferte cu putin sub marja maxima. Unele au facut oferte doar pe lei, iar altele pe ambele monede", a precizat presedintele FNIGCIMM.
Oficialul fondului a aratat ca procesul de achizitie a locuintei prin acest program va dura 10-11 zile, inclusiv cu inregistrarea ipotecii.
Programul va deveni operational din a doua zi dupa semnarea unui ordin comun intre Ministerul de Finante si Ministerul IMM privind modul de gestionare si de plata, prevazut pentru 8 iulie.
Pe de alta parte, presedintele Fondului de garantare a creditelor pentru IMM a atras atentia ca aplicarea programului "Prima Casa" nu va determina cresterea preturilor locuintelor, deoarece pentru sumele care depasesc plafonul de 60.000 de euro cumparatorii trebuie sa vina cu bani "din buzunar".

Fondul va avea pierderi in primul an si jumatate
FNGCIMM estimeaza ca va avea pierderi in primul an si jumatate, deoarece comisionul de 0,37% perceput pentru programul "Prima Casa" nu acopera nici macar cheltuielile de administrare, a spus Aurel Saramet, presedintele FNGCIMM. "Comisionul de administrare de 0,37% este mic. Cel putin in primul an vom avea pierderi pe aceasta activitate, iar in urmatorii ani le vom acoperi din alte surse", a precizat presedintele Fondului. Acesta a precizat ca daca vor exista cereri multe, respectiv 90% pentru case noi, pierderile Fondului ar putea sa se intinda pe o perioada de pana la trei ani. "Comisionul de 0,37% nu acopera nici macar cheltuielile de administrare. Am acceptat sa sustinem economia in perioada de criza, chiar daca vom fi pe pierderi", a adaugat Saramet.
Piraeus Bank vrea sa acorde credite in cadrul programului "Prima Casa" in valoare de 100 milioane euro, in timp ce Bancpost si Millennium Bank sunt dispuse sa dea imprumuturi de pana la 50 milioane euro, si, respectiv 30 milioane euro, au declarat, ieri surse bancare, citate de Mediafax. "Piraeus Bank a depus oferta pentru "Prima Casa" si vrea sa dea credite, atat in lei, cat si in valuta, in limita unui plafon de 100 milioane de euro", potrivit sursei citate.
De asemenea si "Bancpost este dispusa sa acorde credite pentru programul "Prima Casa" in limita unui plafon de 50 milioane de euro si a depus deja aceasta oferta", au declarat surse din cadrul bancii, de asemenea fara a face referire la dobanzi. Pe de alta parte, reprezentanti ai Millennium Bank au afirmat ca plafonul maxim pentru participarea la programul "Prima Casa" este estimat de banca la 30 milioane de euro, mentionand ca nu se exclude posibilitatea suplimentarii acestei sume pe parcursul dezvoltarii proiectului.
Premierul Emil Boc a declarat, ieri dupa-amiaza, pana la inchiderea editiei, ca 12 banci au depus oferte pentru programul guvernamental "Prima Casa", in valoare totala de 814 mil. euro, usor sub plafonul de 1 miliard euro stabilit de Guvern.