Bancile dau semne ca reiau creditarea companiilor

Finante Banci

25.03.2009 - Gandul
Bancile dau semne ca reiau creditarea companiilor

Dupa ce in ianuarie valoarea totala a imprumuturilor acordate populatiei a inghetat practic la nivelul din decembrie, in februarie creditarea a facut un pas in spate.

Astfel, in a doua luna a acestui an soldul creditelor in lei acordate de banci a scazut cu 0,5%, pana la o valoare totala de circa 40 de miliarde de lei, conform datelor BNR. Romanii au fost insa mai interesati de creditele in valuta, a caror sold total a crescut cu 0,2% pana la 62,5 miliarde de lei. Vestea buna este insa ca bancile dau semne ca reiau creditarea catre IMM-uri, care se plang ca bancherii le acorda din ce in ce mai greu imprumuturi. 

 

Soldul creditelor in valuta atrase de firme a crescut cu 0,6% in termeni nominali (pana la un sold de 60,63 miliarde de euro) la care se adauga si cresterea de 0,4% in cazul celor in lei, pana la o valoare de 43,37 miliarde de lei.

Campionul creditelor ramane in continuare statul roman, care, dupa cum sustin multi economisti, se bate practic cu persoanele fizice si cu firmele pentru banii bancilor.

Creditul guvernamental, cel luat de administratia centrala si de cele locale, a crescut in februarie cu 13,8%, pana la 24,83 miliarde de lei. Fata de aceeasi perioada a anului trecut insa, cresterea este de numai putin de 126% in termeni reali.