Bancherii Rothschild preiau dezvoltatorul Planorama

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Imobiliare

29.10.2007 - Business Standard

LaiCompagnie Financiere Edmond de Rothschild Banque, grup controlat de familia de bancheri Rothschild, una dintre cele mai bogate familii din lume, va prelua, prin intermediul unui fond de investitii, 60% din compania locala EuroHabitat, dezvoltatorul proiectului Planorama din Capitala.

Firma din Romania are printre actionari oamenii de afaceri israelieni Eitan Eldar si Roy Gil si este evaluata la 150 milioane de euro, potrivit editiei electronice a publicatiei israeliene Globes. Cei doi se numara si printre actionarii minoritari ai grupului BSR Engineering&Development, infiintat in anul 1963 si preluat in urma cu sase luni de grupul BSG, controlat de miliardarul in diamante Beny Steinmetz.

EuroHabitat are in dezvoltare 10.000 de apartamente, in mai multe proiecte din Romania. Oamenii de afaceri Eldar si Gil vor achizitiona participatii de la ceilalti actionari, majorandu-si astfel detinerea la 40%. Primul proiect dezvoltat de israelieni prin intermediul EuroHabitat este Planorama, amplasat in zona bulevardului Doamna Ghica, din sectorul 2 al Capitalei. Complexul va dispune la finalizare de patru blocuri de 15 etaje, cu apartamente de 1-4 camere, cumuland peste 1.100 de apartamente. Investitia pentru acest proiect este estimata la 60 milioane de euro.

Tot in Bucuresti, investitorii israelieni vor dezvolta un cartier rezidential in zona lacului Plumbuita, proiect in valoare de 600 milioane de euro si care va include 4.000 de apartamente. Ansamblul va dispune si de spatii comerciale, ce vor insuma o suprafata de aproximativ 20.000 de metri patrati. Complexul va include si doua niveluri subterane de parcari. Suprafetele apartamentelor vor varia intre 50 de metri patrati si 300 de metri patrati, iar preturile de vanzare vor porni de la 1.200 de euro pe metru patrat. Termenul de finalizare a proiectului este de 4-5 ani, dar el va fi dezvoltat in etape, iar o parte dintre cladiri vor fi date in folosinta in urmatorii doi ani.

Un alt proiect este amplasat in Ploiesti si va include 2.500 de apartamente, spatii comerciale si un club, valoarea de piata a investitiei ridicandu-se la circa 500 milioane de euro.

La Compagnie Financiere Edmond de Rothschild Banque administreaza active in valoare de peste 30 miliarde de euro si este divizia franceza a grupului La Compagnie Financiere Rothschild (LCF Rothschild), detinuta de familia Rothschild. LCF Rothschild administreaza 250 de fonduri de peste 100 miliarde euro si are peste 30 de birouri la nivel mondial.

In urmatorii zece ani, sunt asteptate investitii de zeci de miliarde euro pe piata imobiliara romaneasca, dar de-abia peste 10-15 ani se va putea vorbi de o maturizare a acesteia, estimeaza reprezentantii companiei de consultanta Arco Real Estate. Piata rezidentiala devine cea mai atractiva, datorita deficitului mare de locuinte. Exista, la ora actuala, un deficit de 1,6 milioane unitati locative, dintre care 300.000 numai in Bucuresti. Proiectele rezidentiale aflate in diferite faze de executie vor aduce pe piata, in anii urmatori, mai bine de 20.000 de apartamente.

Conform Arco Real Estate, Romania este vazuta ca tara cu cele mai multe investitii directe din sud-estul Europei, acestea fiind apreciate pentru anul 2007 la o valoare de 10 miliarde euro.

Compania de consultanta Coldwell Banker a anuntat ca, pe piata imobiliara din regiune, randamentele anuale pentru investitii imobiliare au coborat, anul trecut, la 7,25-7,5%, in timp ce in Bucuresti, pe segmentul rezidential, acestea se situeaza in jurul a 8%.

LCF Rothschild

  • Administreaza active de peste 30 miliarde euro
  • Este divizia franceza a grupului La Compagnie Financiere Rothschild (LCF Rothschild)
  • In 2006, a inregistrat venituri nete de 260,1 milioane de euro, cu 30,4% mai mult decat in 2005
  • Administreaza 250 de fonduri de investitii de peste 100 miliarde euro
  • Are peste 30 de birouri la nivel mondial

 

Alexandru Urzica