Bancherii-manageri isi investesc banii in imobiliare si consultanta

Imobiliare

03.07.2008 - Financiarul.com
Bancherii-manageri isi investesc banii in imobiliare si consultanta
Top managementul si actionarii primelor zece banci de pe piata romaneasca prefera plasamentele sigure pentru propriul portofoliu de investitii. Imobiliarele sunt la mare cautare fiind preferate de Pascariu de la Unicredit Tiriac, dar si de Dana Ionescu de la Raiffeisen, primul fiind implicat intr-un proiect de peste 70 de milioane de euro. Doua dintre figurile „marcante” ale pietei bancare romanesti - Nicolae Danila de la BCR si Bogdan Baltazar de la BRD - isi dezvolta propriile afaceri dupa ce au fost pastrati, intr-un fel sau altul, in structurile de conducere ale respectivelor banci.

Actionarii Banca Transilvania pe care ii regasim si in managementul bancii dezvolta afaceri in industria carnii, constructii, dar si in industria vinurilor. Aici a indraznit sa investeasca chiar „Intaiul Bancher al Tarii”, Mugur Isarescu, care si-a cumparat o linie de imbuteliere si cateva hectare de vita de vie in Dragasani, judetul Valcea, de unde este de loc. Familia Isarescu prefera si investitiile in imobiliare, fiica guvernatorului fiind asociata cu un dezvoltator imobiliar aflat in ascensiune, Sorin Panturu.

Pascariu, proiect imobiliar de peste 70 de milioane de euro

Dan Pascariu, seful de la Unicredit Tiriac, numarul sase din piata bancara, este unul dintre actionarii Romfelt Real Estate, un dezvoltator care construieste un proiect imobiliar de 40 de milioane de euro pe terenul unei fabrici de postavuri din Lacul Tei din Bucuresti. Printre asociatii lui Pascariu se numara fostul actionar majoritar al fabricii, fostul director general al BVB, Cristian Sima, dramaturgul Adrian Lustig, avocatii Adrian Zamfirescu si Stan Tarnoveanu. Actionarii majoritari ai companiei sunt off-shore-uri din Cipru. Romfelt a optat pentru finantarea proiectului nu de la Unicredit Tiriac, ci de la Alpha Bank, dupa cum reiese din datele oficiale. Pascariu mai dezvolta afaceri in industria constructiilor, fiind asociat cu Ion Ghica, fost presedinte al BCR si CEC in firma de constructii DLG Developments. Cu doar doi angajati, compania celor doi a avut in 2006 o cifra de afaceri de 261.000 de lei si un profit net de 150.000 de lei. Compania a avut o cadere serioasa fata de anul precedent, cand a raportat o cifra de afaceri de 3,8 milioane de lei si un profit net de 2,3 milioane de lei. A treia linie de business a lui Pascariu este axata pe cresterea porcilor, el fiind asociat cu Mihai Lungu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, in firma Mircris Heger. Potrivit datelor oficiale, compania nu pare sa aduca nici profit si nici sa fi avut vreodata activitate. O evolutie similara o are si afacerea cu produse software a lui Pascariu, Teleest SRL.

Danila cu actiunile,Baltazar cu consultanta

Doua dintre figurile marcante ale lumii bancare, Nicolae Danila de la BCR si Bogdan Baltazar, mai sunt pastrate si acum de noii actionari ai bancilor in structurile de conducere. Primul este membru in Consiliul de Administratie al BCR Asigurari de Viata, in timp ce al doilea este membru chiar in Consiliul de Administratie al BRD - Societe Generale. Danila a devenit, potrivit propriilor declaratii, cel mai mare actionar persoana fizica la Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, dar isi dezvolta prin intermediul familiei si afacerile pe pamant romanesc. Sotia lui Danila este prezenta in actionariatul G&D Audit, SAI Romano-Americana SIRA, Kraft-SAC, SAI Star Asset Management si SIRA Finance si detine impreuna cu fiul lor Almageny SRL. Potrivit datelor oficiale, activitatea de contabilitate derulata prin G&D Audit i-a adus familiei Danila in 2006 afaceri de aproape 65.000 de lei, cu un profit net de 20%. Dimensiunea businessului a inregistrat o scadere usoara fata de anii precedenti. Sotia lui Danila este asociata cu omul de afaceri Sorin Creteanu si cu fiica omului de afaceri Vladimir Cohn, in producatorul de hartie si carton ondulat Kraft-SAC. Compania a raportat pentru perioada 2004-2006 cifre de afaceri infime si pierderi nete in contrast cu afacerile sanatoase de dinainte de 2004. Afacerile lui Baltazar au avut serios de suferit dupa ce numele unuia dintre partenerii sai, Philip Bloom, a fost implicat intr-un scandal de coruptie si spalare de bani. Compania Baltazar, Bloom, Parvulescu a avut in 2006 o cifra de afaceri de doar 21.000 de lei si o pierdere neta de peste zece ori mai mare. In anul anterior, compania raportase o cifra de afaceri de un milion de lei si un profit net de peste 250.000 de lei. Fostul sef de la BRD si-a facut si firma pe persoana fizica, Baltazar Bogdan PF, insa evolutia acesteia nu poate fi descrisa pentru ca nu are date raportate catre Fisc.

Nicolae Ivan,afaceristul de la CEC

Cel mai prolific businessman din conducerea CEC este de departe Nicolae Ivan, fostul presedinte al Fondului Proprietatea, care detine participatii la nu mai putin de opt companii cu afaceri incepand de la exploatare forestiera, cresterea porcilor si consultanta pentru afaceri si management. Lui Nicolae Ivan productia de cherestea i-a adus anul trecut prin Avisat SRL afaceri de 1,8 milioane de lei si un profit net de 70.000 de lei. Reabilitarile i-au adus profit lui Ivan doar in 2004, cand firma B.D. - Specialisti in Reabilitari SRL a raportat o cifra de afaceri de jumatate de milion de lei si un profit net de 20%. Anii ce au urmat nu au fost la fel de buni pentru acest business Ivan mai detine impreuna cu familia o firma de consultanta – Solon Consult - evolutii timide si in scadere fata de anii anteriori chiar la jumatate: afaceri de 170.000 de lei si un profit net de aproape 10%. Dupa ce a fost eliberat de la conducerea Fondului Proprietatea, Ivan s-a apucat de cresterea porcilor, infiintand firma Adagro Farm impreuna cu Constantin Bija, un om de afaceri din Arad. Sotia lui Ivan este asociata cu Doru Catalin Bostina, patronul casei de avocatura Bostina&Asociatii, intr-o afacere medicala, Renale Care Group.

Armada de la Banca Transilvania

Cei mai mari afaceristi din Top 10 management sunt cei de la Banca Transilvania, acestia, insa, beneficiind de avantajul de a fi si actionari ai acestei institutii de credit. Presedintele Bancii Transilvania si unul dintre actionarii importanti ai Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, mai detine participatii impreuna cu un alt om de afaceri din zona - Dorel Goia - la Maestro, un producator de mezeluri, la Maestro Restimpex, o companie ce detine cateva restaurante, la Condimentul, un producator de condimente si la o retea radio-TV, Polifonic Cluj. Afacerile cu mezeluri i-au adus lui Ciorcila in 2006 afaceri de peste opt milioane de lei si un profit net de putin peste 100.000 de lei. Cum era de asteptat, Banca Transilvania este unul dintre creditorii lui Horia Ciorcila, insa acesta a luat cateva imprumuturi si de la concurenta, de la Alpha Bank. Claudiu Silaghi, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania, este unul dintre cei mai inversunati investitori in titlurile Bancii Transilvania cotate la BVB. Silaghi mai investeste in distributia uleiurilor ExxonMobil pe piata romaneasca prin Star Lubricant, care i-a adus in 2006 afaceri de 37 de milioane de lei si un profit brut de putin peste sapte milioane de lei. Silaghi este asociat chiar cu Consiliul Local Blaj intr-un producator de uleiuri si grasimi, Aroma Star, care i-a adus in 2006 afaceri de 1,1 milioane de lei si un profit brut de 80.000 de lei. Silaghi este asociat cu MKB Romexterra Bank intr-o societate de administrare a investitiilor Globinvest. Un alt membru in Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania, Jeican Constantin, si-a dezvoltat apetitul pentru afaceri in IT fiind asociat cu RTC Holding, detinuta de omul de afaceri Octavian Radu, compania Sistec, un producator de computere si componente pentru computere. Compania a avut in 2006 afaceri de 33 de milioane de lei (la jumatate fata de anul anterior) fara sa afiseze insa profit. Banca Transilvania este creditorul afacerilor derulate de Sistec. Jeican mai este asociat cu firma austriaca de consultanta in domeniul finantarii ECC Ecocare intr-o firma omonina. Directorul general al Bancii Transilvania, olandezul Robert Rakkers, si-a investit o parte din bani in producatorul de vinuri Ferma Doamnei din Oradea alaturi de Diwaker Singh, directorul general al dezvoltatorului imobiliar Copper Beech.

Transportatorul Negritoiu si iubitorul Deltei, Sorin Oprescu

Misu Negritoiu, seful de la ING Bank, ultimul loc in Top 10, detine o afacere in transporturi rutiere de marfuri, Etap Transport SRL, al carei actionar oficial este fiul acestuia, Codrin Negritoiu. Etap Transport a adus in 2006 o cifra de afaceri de 4,6 milioane de lei si un profit net de peste jumatate de milion de lei, in crestere semnificativa fata de anul anterior. Sotia lui Negritoiu este asociata intr-o firma de consultanta pentru afaceri si management – Hall, Dickler Management, alaturi de Gilbert Wood, unul dintre primii avocati straini care si-au stabilit o reprezentanta permanenta la Bucuresti dupa ’89. Familia lui Negritoiu se mai ocupa prin intermediul Stefann Consulting de asigurari si fonduri de pensii, la un nivel mult mai redus fata de afacerea cu transporturile rutiere. Sotia sefului de la Alpha Bank, Sorin Oprescu, a prins drag de Delta Dunarii detinand spatii de cazare in Delta prin Dunarea Salbatica SA si ferme piscicole prin Danube Delta Sturgeon Farm. Aceasta din urma afacere infiintata in urma cu cateva luni si-o imparte, printre altii, cu Cornel Gaina, un fost sef de birou de promovare turistica de la Paris de pe vremea lui Dascalescu. Dunarea Salbatica nu are o evolutie impresionanta raportand in 2006 afaceri de 300.000 de lei si un profit net de numai 7.000 de lei.

Isarescu, cu vinurile si imobiliarele

„Intaiul Bancher al Tarii”, Mugur Isarescu, si-a pariat o parte din banii obtinuti din tintuirea inflatiei pe un mic producator de vinuri, Mar SRL, pe care il detine impreuna cu sotia sa. Aflata in Dragasaniul sau natal, compania a avut evolutii spectaculoase inregistrand in 2006 o cifra de afaceri de 190.000 de lei si un profit net de 51.000 de lei fata de afaceri de doar 36.000 de lei si un profit net de doar 3.000 de lei in anul anterior. Compania are datorii totale de 780.000 de lei si creante de 12.000 de lei. In 2004, la un an de la infiintare, compania avea afaceri de 6.760 de lei si o pierdere neta de 1434 de lei. Creditorul companiei guvernatorului este Banca Carpatica, agentia Dragasani. Fiica guvernatorului, Lacramioara Isarescu, dezvolta afaceri in imobiliare, fiind asociata de anul trecut impreuna cu un investitor discret de pe piata imobiliara, Sorin Panturu, in Lissary Mackenzie Investments. Panturu este asociat in nu mai putin de noua vehicule de promovare a unor proiecte imobiliare: Urbanescapes Growth One, Urbanescapes Growth Two, Urbanescapes Growth Three, Urbanescapes Black Sea etc. Pachetul majoritar al acestor vehicule de dezvoltare imobiliara este detinut de off-shore-uri din Cipru. Panturu a definitivat recent Mackenzie Residence, un proiect imobiliar cu 22 de apartamente situat in zona Herastraului din Bucuresti, pe care l-a vandut in intregime. De zece ori i-a scazut profitul afacerii lui Bogdan Baltazar de la BRD dupa scandalul Philip Bloom Peste 70 de milioane de euro e valoarea proiectului imobiliar in care s-a implicat Pascariu de la Unicredit Tiriac Banca Carpatica, agentia Dragasani este creditorul afacerii de 200.000 de lei a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu

De aproape sapte ori au crescut afacerile cu vinuri ale guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, in 2006 fata de 2005

Stelian Negrea