Bancherii din real estate

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Finante Banci

13.11.2007 - Money Express
Bancherii din real estate

Gijs Klomp, care conduce divizia imobiliara a ING Romania, crede ca pentru un centru comercial cea mai buna 'ancora' e hipermarketul alimentar.

Un nou tip de investitor s-a consacrat anul acesta pe piata romaneasca de real estate: investitorul bancar. Numai diviziile de real estate ale austriecilor de la Erste si ale olandezilor de la ING au anuntat, pentru viitorul apropiat, investitii de circa un miliard de euro.

Divizia imobiliara a Erste Bank a fost prima din categoria investitorilor bancari care a intrat pe piata romaneasca de real estate: la sfarsitul anului trecut, Sparkassen Immobilien (divizia imobiliara a Erste Bank) cumpara hotelul Novotel din Bucuresti pentru 30 de milioane de euro. Acum, dupa aproape un an, aceeasi Sparkassen Immobilien are in plan sa dezvolte, in parteneriat cu EMCT (Euro Mediterranee Consulting), unul dintre cele mai mari mall-uri din Capitala, Sun Plaza, amplasat in cartierul Berceni. Proiectul, care va fi construit in zona de sud a orasului, reprezinta o investitie de 185 milioane de euro si va fi inaugurat in cursul anului viitor. Si acesta e doar inceputul: in urmatorii ani, Sparkassen a planificat aici investitii de circa 500 milioane de euro.
La randul sau, ING REIM – divizia de real estate a grupului financiar olandez ING – a anuntat investitii de 250 milioane euro pentru 2008; in plus, se pregateste sa intre in Romania si divizia de dezvoltare imobiliara a ING, care deocamdata studiaza cateva posibile unitati. Si Raiffeisen Evolution, divizia similara a Raiffeisen Bank, a anuntat ca va investi 200 de milioane de euro intr-un proiect mixt din Bucuresti.

Fulvia Meirosu