Banca Romaneasca reduce dobanzile la creditele ipotecare dar si la depozite

Finante Banci

22.06.2009 - Ziarul financiar

Dobanzile la creditele ipotecare si imobiliare in lei si in euro vandute de Banca Romaneasca, filiala locala a grupului National Bank of Greece, au fost diminuate cu pana la 5 puncte procentuale, la mai putin de o luna dupa ajustarea operata pentru costurile creditelor de retail.
"Ajustarile ratelor de dobanda valabile pentru creditele ipotecare si imobiliare au fost facute tinand cont de evolutia indicilor de referinta ai pietelor monetare", afirma reprezentantii bancii.
 
Potrivit unui comunicat, pentru creditele ipotecare si imobiliare aflate in sold, valorile de dobanda se reduc cu procente cuprinse intre 0,01% si 4,89%, datorita evolutiei indicilor Euribor, Robor si Libor, la trei luni. In noile conditii de dobanda, suma lunara de plata se diminueaza cu aproximativ 3,4% la creditele in euro si cu circa 25% la cele in lei.
Banca a anuntat si reducerea dobanzilor acordate pentru constituirea depozitelor la termen, depozitelor standard, conturilor de economii si conturilor curente, decizia fiind luata pe baza evolutiilor actuale ale pietei si perspectivelor acesteia.
In cazul depozitelor in lei, noile valori ale dobanzilor se situeaza intre 10% si 13% pe an, iar pentru depozitele constituite in valuta ratele fluctueaza intre 3,8% si 5,5% pe an, in functie de tipul depozitului si de scadenta. Dobanzile anuale la conturile de economii se plaseaza la 10% pentru lei, 4% la euro si 2,5% pentru dolari.
In conditiile in care inflatia este in scadere, iar economia urmeaza acelasi trend, analistii anticipeaza ca tendinta inregistrata de dobanzile la depozite va fi una descrescatoare in perioada urmatoare.
Bancile ezita insa sa opereze reduceri agresive ale dobazilor oferite deponentilor, preferand diminuari in trepte pentru a nu-si pierde clientii. Jucatorii de talie mica si mijlocie au inca oferte atractive, in timp ce bancile din top 10 au redus mai rapid dobanzile.
Potrivit oficialilor bancii, in acest an banca se va concentra pe atragerea de economii de la clienti, in conditiile in care soldul creditelor acordate ramane considerabil mai mare decat cel al depozitelor, dupa expansiunile rapide din anii precedenti. Grupul NBG, unul dintre cei mai mari jucatori din sistemul financiar elen, controleaza 89% din actiunile Banca Romaneasca.