Avem spatii de birouri, dar nu mai sunt clientii interesati de ele

Imobiliare

04.12.2009 - Curierul national

Gradul de neocupare in spatiile office va ajunge la 20% la sfarsitul acestui an 180.000 mp vor fi livrati la sfarsitul lui 2009

Intr-un mediu economic nefavorabil, se pare ca si activitatea de inchiriere a spatiilor office s-a diminuat, iar in continuare acest trend va continua. Pe langa aceste aspecte, mai apare si noul stoc de spatii de birouri ce urmeaza a fi livrat, iar astfel gradul de disponibilitate va atinge un nivel fara precedent. Compania de consultanta imobiliara DTZ estimeaza ca gradul de neocupare va atinge 18-20% la finalul anului 2009.

Stocul de spatii livrat in 2009, dublu fata de cel de anul trecut

Potrivit unui comunicat remis de DTZ, piata birourilor din Bucuresti a suferit transformari majore, experimentand noi provocari generate de diminuarea fara precedent a cererii si cresterea stocului existent. "Cu toate acestea, se asteapta ca stocul anual de spatii de business sa se dubleze in 2009, comparativ cu suprafata livrata in 2008. Aceasta crestere se explica prin existenta unor proiecte care si-au asigurat finantarea si autorizatiile de constructie inainte de T4 2008, momentul de inceput al recesiunii economice", se mai arata in comunicat.
Conform datelor remise de compania de consultanta imobiliara, la sfarsitul T3, stocul existent de spatii de birouri a depasit cu putin valoarea de 1.42 milioane mp. "Daca comparam piata de birouri din Bucuresti cu piata de birouri din alte orase europene, rezulta urmatoarele: stocul de spatii de office din Bucuresti reprezinta 54% din valoarea stocului inregistrat in Praga, 45% din totalul stocului cumulat in Varsovia si 61% din suprafata totala de spatii de birouri din Budapesta", au mai explicat oficialii DTZ.
"Proiectele pe punctul de a fi livrate spre finalul anului 2009 cuprind cladiri cu suprafata neta intre 1.200 de mp si 50.000 de mp, amplasate in aproape toate zonele de business ale Capitalei. Daca toate proiectele anuntate se vor finaliza, totalul spatiilor de birouri ce urmeaza a fi dat in folosinta in T4 va atinge valoarea de 180.000 de mp", se mai arata in documentul citat.

Activitatea de inchiriere, din ce in ce mai slaba

Potrivit datelor furnizate de DTZ, activitatea de inchiriere continua sa se diminueze, urmare a starii economice negative ce afecteaza companiile si de aici nevoia mai mica pentru spatii de birouri. "De la inceputul acestui an, tranzactiile de inchiriere au fost putine si au vizat suprafete reduse. Principalele tranzactii ale acestui an au fost relocarea Bancii Romanesti in BOC Towers (15.000 de mp) si spatiul inchiriat de Primaria Sectorului 1 in PC Business Center (6.235 de mp). Volumul mediu al unei tranzactii a scazut, ajungand la 1.220 de mp, valoare ce reprezinta o scadere cu 46% in comparatie cu anul trecut", au mai spus reprezentantii companiei.
In primele noua luni ale anului curent, volumul spatiilor inchiriate s-a schimbat atat in ceea ce priveste valoarea, cat si locatia; interesul a ramas focalizat pe zona de nord (48%), insa zona de business centrala a castigat teren, pe masura ce companiile au fost nevoite sa se relocheze, marindu-se astfel gradul de disponibilitate al acestei zone. Spatiile de birouri  inchiriate in zona centrala variaza intre 150 de mp si 1.000 de mp, pe cand cererea pentru spatii mai mari de 1.000 de mp a fost limitata si a fost exprimata in special de companii care activeaza in sectorul bancar. Numarul de preinchirieri s-a diminuat cu 84% fata de anul trecut. La sfarsitul T3 2009, totalul preinchirierilor reprezenta 28% din totalul gradului de ocupare.
S-a observat tendinta de a se inchiria spatii de birouri in cadrul proiectelor deja livrate sau in proiecte care se afla intr-un stadiu avansat de constructie. In schimb, piata experimenteaza o crestere a ofertei de spatii pentru subinchiriere, ce are drept consecinta diminuarea chiriilor medii si cresterea ratei totale de neocupare.
Nivelul ofertei s-a marit de la trimestru la trimestru, datorita cererii din ce in ce mai reduse, dar si datorita volumului mare de spatii livrate anul acesta (pana in T4 2009). Conform studiilor DTZ, in T3 rata de neocupare a crescut cu aproximativ 20% fata de trimestrul trecut, atingand valoarea de 14,46%.

Chiriile se vor ajusta in continuare

Reprezentantii DTZ sunt de parere ca pe termen scurt si mediu (3-12 luni) chiriile isi vor pastra trendul descendent, asteptandu-se o viitoare stabilizare in a doua jumatate a anului 2010. Nivelul chiriilor a scazut incepand cu T1 2009 cu aproximativ 18% in cazul locatiilor de tip prime, cu 21% pentru zonele semicentrale si cu 25% pentru proiectele periferice. Valoarea chiriei pentru zone prime este de 21 de euro pe mp, in timp ce chiria variaza intre 10-19 euro mp pe luna in cazul zonelor descentralizate.