Autostrada Bucuresti - Ploiesti va creste de cateva ori pretul terenurilor din jur

TENDINTE , Imobiliare

24.10.2007 - Gandul

 

16.07.2007

PreÅ£urile terenurilor de-a lungul traseului viitoarei autostrăzi BucureÅŸti - PloieÅŸti se vor mări în următorul an, de două, trei sau chiar mai multe ori, în funcÅ£ie de zona în care sunt poziÅ£ionate, potrivit analiÅŸtilor imobiliari. „În acest an, preÅ£urile terenurilor din zonele adiacente viitoarei autostrăzi vor creÅŸte cu minimum 50 - 100%, aÅŸa cum s-a întâmplat în cazul fiecărui proiect de acest tip”, susÅ£ine analistul imobiliar Radu ZiliÅŸteanu. El crede că vor fi investitori care vor cumpăra sau au cumpărat deja terenuri chiar ÅŸi pe traseul viitoarei autostrăzi, pentru a fi despăgubiÅ£i în urma exproprierii.

„De fiecare dată, statul român a plătit sume destul de corecte pentru expropriere. Se poate câÅŸtiga ÅŸi din asta”, susÅ£ine ZiliÅŸteanu. ReprezentanÅ£ii agenÅ£iei imobiliare americane Coldwell Banker Affiliates of Romania spun că, oricum, previziunile pentru 2007 în ceea ce priveÅŸte preÅ£ul terenurilor în România arată o creÅŸtere de 20-30%. „PreÅ£urile pentru terenuri în zona viitoarei autostrăzi au crescut de la începutul lui 2007 cu 50%-200%, în funcÅ£ie de amplasare. Nivelul acestora va ajunge în scurt timp să îl depăşească pe cel al preÅ£urilor terenurilor din jurul Autostrăzii Soarelui, datorită accesibilităţii (mai multe noduri rutiere în apropierea BucureÅŸtiului decât autostrada BucureÅŸti-ConstanÅ£a), a dezvoltării spre nord a Capitalei ÅŸi a zonei verzi din apropiere”, cred oficialii Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Narcis Gorea, directorul general al Real Estate Advisory Group, afirmă că cele mai mari beneficii le vor avea investitorii care au cumpărat terenuri în zonele „privilegiate” de pe viitorul traseu al autostrăzii, cum ar fi în apropierea nodurilor rutiere. „PreÅ£urile terenurilor vor creÅŸte de la 10-20 de euro metrul pătrat, în zone aflate la 15-20 de kilometri de viitoarea autostradă, până la 30-50 de euro metrul pătrat, ÅŸi asta se va întâmpla într-un singur an. În zona Moara Vlăsiei, care are potenÅ£ial imobiliar ÅŸi unde va exista acces la autostradă, preÅ£urile terenurilor vor creÅŸte de la 8-40 de euro metrul pătrat, la peste 100 de euro”, mai spune Gorea.

ReprezentanÅ£ii Coldwell Banker Affiliates of Romania spun că, încă din toamna anului trecut, numărul de tranzacÅ£ii cu terenuri în zona viitoarei autostrăzi a crescut ÅŸi, odată cu acestea, a urcat ÅŸi preÅ£ul terenurilor. SuprafeÅ£ele tranzacÅ£ionate în zona Snagov – Moara Vlăsiei – Nuci – Gruiu au fost de la simple loturi de casă, de aproximativ 500 metri pătraÅ£i, până la câteva zeci de hectare. La rândul său, directorul general al CNADNR, Mihai Grecu, afirmă că proprietarii de terenuri amplasate în zona nodurilor rutiere, unde vor fi amenajate puncte de asistenţă ÅŸi spaÅ£ii comerciale, vor profita de pe urma construcÅ£iei autostrăzii, chiar dacă sunt la distanÅ£e mai mari de autostradă.

„Proprietarii terenurilor din zona nodurilor rutiere de pe autostrada BucureÅŸti-PloieÅŸti vor avea, cu siguranţă, beneficii semnificative, chiar dacă terenurile lor sunt la unu sau doi kilometri de amplasament. CeilalÅ£i proprietari, cu terenuri aflate în afara nodurilor rutiere, nu vor fi la fel de norocoÅŸi, pentru că nu vor exista ieÅŸiri către autostradă, iar speranÅ£a că acestea vor fi construite la un moment dat este o loterie”, a afirmat Grecu. (Mediafax)