Autorizatiile de constructii, in picaj. Scadere de 19% in 2009

Constructii

28.08.2009 - Business standard
Autorizatiile de constructii, in picaj. Scadere de 19% in 2009

In perioada ianuarie-iulie 2009, numarul autorizatiilor de constructie pentru cladiri rezidentiale s-a redus cu aproximativ 19,4% fata de aceeasi perioada din 2008, pana la 28.382 de autorizatii, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, trendul descendent incepand inca din toamna anului trecut, odata cu instaurarea crizei financiare.

 In plus, potrivit acelorasi date, procentajul de autorizatii de constructie in mediul rural se mentine si in iulie la peste 60%, mediul urban fiind in continuare mai putin atractiv pentru cei care construiesc cladiri rezidentiale.

“Era de asteptat sa aiba loc aceasta scadere, tinand cont de faptul ca sectorul imobiliarelor s-a redus foarte mult. In ceea ce priveste constructiile din mediul rural, este o chestiune de pret si preferinte”, a declarat pentru Business Standard analistul Aurelian Dochia.

Potrivit acestuia, in anii anteriori, foarte multe persoane alegeau sa-si construiasca o a doua casa in mediul rural, o casa de vacanta. Desi suntem in plina criza financiara, Dochia este de parere ca exista in continuare persoane care isi construiesc case de vacanta in afara oraselor, desi numarul lor s-a ajustat fata de anul trecut.

“Casele de vacanta s-ar putea sa nu fie la fel de afectate cum este sectorul constructiilor. Exista oameni care dispun de surplusuri financiare si aleg sa investeasca in constructia unei a doua case, fie pentru ca au nevoie, fie pentru ca au o perspectiva pe termen lung si mizeaza pe ce se va intampla atunci cand piata isi va reveni”, a mai spus acesta.

Datele publicate de INS mai arata ca, de la inceputul acestui an, evolutia numarului de autorizatii de la o luna la alta a fost una pozitiva in majoritatea cazurilor. In mai, de exemplu, numarul de autorizatii a crescut cu 9,9% fata de aprilie 2009, iar in iunie a crescut cu 6,1% fata de mai. La fel s-a intamplat si in lunile februarie, martie si iulie.

Dochia crede ca aceasta evolutie este motivata mai mult de factori intamplatori, legati de proceduri sau sezonalitate, decat de semne bune de revenire. In plus, Dochia mai atrage atentia asupra faptului ca obtinerea unei autorizatii nu echivaleaza cu constructia propriu-zisa.