Atentie la Imobiliare

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

19.03.2008 - Money Express
Atentie la Imobiliare

Euforia din imobiliare, care a atins apogeul anul trecut, incepe sa se tempereze. Unii oameni de afaceri vorbesc de o ''cadere a pietei'' si se asteapta la primele esecuri, altii cred ca e vorba doar de o normalizare. Money Express va ofera o schita a viitorului pe termen scurt al real estate-ului romanesc.
In istoria recenta a real estate-ului romanesc, 2007 poate fi considerat „anul de aur“. Investitiile cumulate facute de companiile straine si de investitorii romani au totalizat cateva miliarde; numai austriecii de la Immoeast, primii clasati intr-un top al investitorilor, au cumparat proprietati in valoare de peste un miliard de euro. Pentru presa straina, imobiliarele din Romania au fost, fara discutie, un „hot spot“ – iar oamenii de afaceri romani de anvergura care au reusit sa reziste tentatiei de a investi in real estate pot fi numarati pe degete. Magnetul profiturilor-record a atras oameni de afaceri care s-au consacrat in cu totul alte domenii: George Copos (Ana Holding), Radu Tudorache (farmaciile Remedio), Dan Ostahie (Altex), Dan Pascariu (UniCredit Tiriac Bank) sunt doar cateva exemple cunoscute.

DOUA DECLARATII. Dar mirajul imobiliarelor incepe, asa cum se intampla la un moment dat cu orice miraj, sa paleasca. De inflamarea pietei si de preturile devenite nesustenabile se vorbea in industrie de anul trecut. Doua declaratii publice de anul acesta au facut insa ca ceea ce se intampla acum in imobiliare sa intre in constiinta publica.

Cea mai rasunatoare a fost cea facuta de Dinu Patriciu la The Money Channel in februarie. Omul de afaceri, proaspat intrat in topul „Forbes“ cu o avere de 2,5 miliarde de dolari, avertiza atunci ca „vom asista la o cadere a imobiliarului, dupa cum asistam deja, de fapt, la fenomene premergatoare“. La mai putin de o luna distanta, o alta declaratie – mai putin transanta, e drept, dar de mare greutate pentru cei care cunosc domeniul imobiliarelor – venea sa confirme ceea ce piata simtea deja. Anca Ioan, care conduce afacerile lui Ion Tiriac – ale carui investitii in real estate au fost estimate de MONEY EXPRESS anul trecut la circa 1 miliard de euro –, spunea intr-o declaratie facuta pentru „Ziarul Financiar“ ca „pretul terenurilor ar putea scadea in a doua jumatate a anului pe fondul iesirii investitorilor speculativi“.
Au existat voci care au comentat ca cele doua declaratii ar avea ca scop manipularea pietei. Dincolo de astfel de opinii, ramane o intrebare: ce se va intampla cu imobiliarele romanesti anul acesta? MONEY EXPRESS incearca un raspuns, pe baza unei serii de interviuri cu dezvoltatori, reprezentanti ai fondurilor de investitii, bancheri, analisti, observatori ai pietei.
Chiar daca Anca Ioan si Dinu Patriciu n-ar fi facut declaratii publice in care sa anticipeze un 2008 mai putin glorios decat anul precedent, exista deja indicii ca entuziasmul investitiilor in real estate e in scadere. Costurile de constructie si cele cu forta de munca au crescut, preturile terenurilor in marile orase au depasit praguri de la care businessul devine prea putin profitabil – se vorbeste frecvent de „preturi nesustenabile“ – si, peste toate, criza „subprime“ a modificat comportamentul bancilor, care au devenit in mod evident mai prudente in a finanta usor proiecte mari in general si proiecte imobiliare in special. Rezultatul: unii investitori au stopat investitiile sau chiar s-au retras de pe piata romaneasca.

Fulvia Meirosu , Georgiana Stavarache