Asigurarea obligatorie va acoperi aproape 40% din totalul locuintelor, in primul an

LEGISLATIE / REGLEMENTARI

25.06.2009 - Curierul national

Gradul de acoperire a asigurarii obligatorii a locuintelor va fi de circa 30-40% in primul an de dupa intrarea in vigoare a Legii 260/2008, a spus, ieri, directorul general in cadrul Directiei Generale de Reglementari si Autorizari Asigurari Obligatorii, Marius Bulugea. El a adaugat ca in Romania exista aproximativ 8,4 milioane de locuinte, iar din acest total, circa 60-70% sunt de tip A, construite din materiale performante, si pentru care se va plati o prima anuala obligatorie de asigurare de 20 euro. Pentru restul locuintelor, de tip B, prima obligatorie este de 10 euro/an.
Bulugea a explicat ca procentajul mic din primul an de dupa intrarea in vigoare a legii este efectul inexistentei unei baze adecvate de date privind persoanele ce trebuie sa plateasca asigurarea, in special date referitoare la asiguratii din mediul rural. Bulugea a precizat ca despagubirile medii anuale, ce acopera cutremurele, alunecarile de teren si inundatiile, se ridica la 100 milioane euro, la un grad de acoperire a asigurarilor obligatorii de 85% din totalul asiguratilor.
Dan Constantinescu, membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a declarat, la randul sau, ca Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si-a dat avizul asupra proiectului de modificare a Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor. Modificarile au fost trimise CSA, care trebuie sa le aprobe.
Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.
Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru locuintele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.
Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.