Argentina, tinta investitorilor din real estate

Imobiliare

12.08.2008 - Adevarul
Costurile de administrare ale unei locuinte de peste Ocean diminueaza insa considerabil profitul

Atunci cand aud de Argentina, majoritatea romanilor se gandesc la o tara exotica, perfecta pentru a-si petrece concediul alaturi de cei dragi. Cum ar fi sa aiba chiar o casa de vacanta aici? Minunat, dar... cam irealizabil! Cumpararea unei locuinte peste Ocean se dovedeste insa o afacere mai profitabila decat in Romania.

Ce au in comun sultanul Bruneiului, Ted Turner, Tommy Lee Jones, Robert Duval si George Soros? „Acesti oameni foarte faimosi, precum si nenumarate alte persoane obisnuite au investit bani in Argentina ori au decis sa vina sa locuiasca aici permanent", se arata in cel mai recent raport Argentine Property Investment Guide, emis de compania Tierra Estates.

1.300-2.000 euro/mp in zonele bune din capitala Argentinei

O parte din cei care au cumparat pana acum proprietati in aceasta tara sud-americana au identificat aici o ocazie unica pentru investitii si cresterea capitalului. Ceilalti au facut acest pas pentru ca au gasit un stil de viata care se pierde rapid in alte parti ale lumii, este de parere David Cummings, autorul raportului citat.

In mod firesc, dintre toate orasele argentiniene, Buenos Aires este cel mai atractiv pentru straini. Din punctul de vedere al investitorului, marele atu al capitalei il reprezinta preturile inca mici in comparatie cu alte tari ale lumii.

Michael Koh, presedintele companiei ApartmentsBA.com, precizeaza ca, dat fiind ca preturile variaza destul de mult in functie de zona, o valoare medie este dificil de estimat. El aduce insa exemplul cartierului Recoleta, „unul dintre cele mai frumoase" din Buenos Aires.

Locuintele mici, cea mai buna investitie

Pentru cei care doresc sa profite cat mai rapid de oportunitatile oferite de capitala Argentinei, cele mai bune zone pentru investitii sunt Recoleta, Barrio Norte, Puerta Madera si Palermo, potrivit raportului Tierra Estates. La randul sau, Koh enumera Recoleta, Palermo si Palermo Soho ca regiuni de top pe segmentul rezidential.

In aceste zone, cele mai bune achizitii sunt acele proprietati care pot fi inchiriate cu usurinta si care dispun de facilitati asemanatoare celor oferite de hoteluri – precum paza permanenta, portar, sala de gimnastica, sauna etc. „Cred ca, din punct de vedere investitional, cel mai bine este sa cumperi o locuinta de dimensiuni mai mici", este de parere presedintele ApartmentsBA.com.

Taxele fac revanzarea neatractiva

Desi oportunitatea unei revanzari ramane deschisa pentru orice investitor, presedintele Apartments BA.com tine insa sa precizeze ca Buenos Aires nu este totusi o piata potrivita pentru aceasta varianta de recuperare a investitiei initiale. Revanzarea „poate fi derulata cu succes, insa nu o recomand, deoarece costurile sunt foarte ridicate", precizeaza Koh.

Astfel, explica acesta, cheltuielilor implicate de achizitie – ce pot ajunge la 10% din valoarea proprietatii – ar trebui sa li se adauge cele adiacente vanzarii – ce imping procentajul la 15% din pretul initial. Toate acestea trebuie avute in vedere inainte de calcularea profitului final, noteaza reprezentantul companiei.

In acest context, Koh este de parere ca o varianta de preferat ar fi inchirierea si obtinerea unui venit constant pentru o perioada de timp.

Reprezentantul ApartmentsBA.com aduce aici exemplul unui apartament de lux cu doua camere din cartierul Palermo Soho, ce poate fi achizitionat cu circa 90.000 de euro. O asemenea locuinta poate fi inchiriata cu circa 100 de euro pe noapte, iar rata de ocupare este de circa 19 zile pe luna.

25% din chirie, taxa de property management

Pentru strainii interesati de o asemenea investitie, dar care nu au timpul necesar pentru a se ocupa de ea, solutia o reprezinta companiile de management al proprietatii. Koh precizeaza ca majoritatea acestor firme percep un tarif de 25% din valoarea chiriei, la care se adauga inca circa 100 de dolari pe luna pentru achitarea facturilor.

„Pentru a evita problemele, trebuie neaparat sa apelezi la o companie de property management – cu o firma puternica, nu conteaza unde locuieste investitorul." Fara asa ceva insa, precizeaza Koh, este imposibil ca proprietarul sa locuiasca linistit la celalalt capat al lumii daca apar probleme cu proprietatea pe care o detine.

10%- din pretul unei case din Argentina este reprezentat de taxe adiacente cumpararii

Trend imobiliar

Piata imobiliara argentiniana continua sa fie una puternica, in ciuda crizei americane a creditelor subprime, fapt care se reflecta in preturile ce se mentin stabile.

Cel mai mare avantaj este acela ca imobiliarele reprezinta solutia pentru care opteaza majoritatea localnicilor atunci cand vine vorba de investitii. in loc sa-si depuna banii la banca, acestia prefera de cele mai multe ori sa cumpere proprietati.

Dezavantajul acestei piete consta in aceea ca imprumuturile nu sunt usor accesibile tuturor cumparatorilor. Cu toate acestea insa, in momentul in care creditele vor deveni mai accesibile, cererea si, odata cu ea, preturile vor creste, estimeaza Michael Koh.

Adriana Dragusin