ARACO: Dezvoltatorii imobiliari vand de trei ori mai scump decat costul constructiei

ANALIZE / COMENTARII , Constructii

27.11.2007 - Ziarul Financiar

Dezvoltatorii de proiecte rezidentiale vand locuintele din proiectele pe care le livreaza la un pret de circa 2.000-3.000 de euro/mp, de trei ori mai mult decat costul constructiei, lucru care va crea un dezechilibru pe piata constructiilor, potrivit Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii.

Profitul mediu al unui dezvoltator imobiliar se ridica la sume de doua cifre, in timp ce profitul mediu al firmelor de constructii ajunge la circa 6-7%.

"In prezent pretul unui metru patrat de constructie este de 600-700 de euro, iar dezvoltatorii vand locuintele cu 2.000-3.000 de euro pe metru patrat. Daca nu se va echilibra aceasta marja a profitului atunci vor aparea dezechilibre pe piata si nu vor mai avea cu cine sa construiasca", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO) in cadrul conferintei "Romania Construct Forum", organizata de agentia de presa Mediafax. 
Una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta companiile de constructii este lipsa fortei de munca calificate, care nu poate fi atrasa decat printr-o crestere puternica a salariilor.

Catalin Lupoaie