Aproximativ trei sferturi din cumparatorii de apartamente noi sunt vanzatori de locuinte vechi

Imobiliare

29.04.2008 - Bursa
Aproximativ trei sferturi din cumparatorii de apartamente noi sunt vanzatori de locuinte vechi

Reprezentantii Camerei de Comert Imobiliar (CCI) sustin initiativa Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a pune la punct instrumente de transparentizare a pietei imobiliare. CCI si Uniunea Nationala a Agentilor Imobiliari (UNAI) lupta de multi ani pentru acest proiect si a avut mai multe initiative legislative pe care le-au supus atentiei parlamentarilor.

Conducerea CCI atrage atentia acelor analisti care spun ca scaderea preturilor la apartamentele vechi va fi un motiv pentru investitori sa creasca, nejustificat, preturile la cele noi, ca se inseala amarnic si pornesc de la premise gresite: "Un sistem transparent de inregistrare a tranzactiilor efectuate va fi benefic pentru piata pentru ca va arata pretul corect, care este platit efectiv de cumparatori. Mai trebuie sa spunem ca peste 75% din cumparatorii de apartamente noi provin din vanzatorii de apartamente vechi care mai platesc, in plus, o oarecare diferenta de pret. Orice scadere de pret pe piata locuintelor vechi va crea probleme in sistemul bancar si va perturba finantarea pentru cele noi. Un pret mic pentru locuintele vechi va insemna contractarea unui credit mai mare pentru cele noi. De aceea nu credem ca trebuie crescute sau scazute artificial preturile. Orice interventie de acest tip este daunatoare pentru piata. Pretul pe care cumparatorul il plateste este cel corect".

Unii constructori de locuinte noi au marje mari de profit

Potrivit CCI si UNAI, multi dezvoltatori si constructori de apartamente noi se folosesc de scumpirile terenurilor si a materialelor de constructie pentru a creste mult preturile noilor locuinte. Reprezentantii celor doua organizatii recomanda investitorilor practicarea unor tarife rezonabile si nu speculative, mai ale ca mai urmeaza scumpiri pentru materiale, materii prime si forta de munca.

Interesul investitorilor straini pentru piata romaneasca a sporit dupa declansarea crizei subprime din SUA, care a afectat si piata imobiliara din Europa de Vest. Tara noastra a "crescut" in ochii investitorilor dupa intrarea in NATO si Uniunea Europeana.

Creditele, aderarea la NATO si UE - au scumpit locuintele

CCI explica majorarea preturilor proprietatilor din ultimii ani prin cresterea pietei creditelor ipotecare, ce au asigurat o finantare corespunzatoare pe un flux investitional bine directionat. De asemenea, in ultimii ani, au crescut veniturile si puterea de cumparare a angajatilor din companiile multinationale. S-a consolidat si clasa intreprinzatorilor mici si mijlocii.

La cresterea preturilor locuintelor, pe fondul unei cereri foarte ridicate, a contribuit si dorinta de schimbare si confort ridicat, precum si dinamica schimbarii locurilor de munca in economia de piata. Un alt factor a fost si relativa relaxare a sistemului fiscal.

Un minus al pietei roma¬nesti a fost starea proasta a infrastructurii si birocratia. Dar investitorii au trecut peste acest aspect fiind atrasi de randamentele foarte mari. Din 2006, ritmul de crestere al preturilor apartamentelor, ajunse deja la un nivel ridicat, nu a mai fost atat de mare ca in perioada 2003-2004. Preturile proprietatilor romanesti sunt acum la niveluri comparabile cu cele din Europa.

      
Alina Toma Vereha