Apartamentul anilor `90 este vedeta locuintelor vechi

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

28.01.2008 - Adevarul
Apartamentul anilor `90 este vedeta locuintelor vechi

Desi costa mai mult, clientii agentiilor imobiliare il prefera in detrimentul celor construite in deceniile sapte-opt

Scheletele blocurilor a caror constructie a inceput inainte de 1989, structuri care aminteau tuturor epoca ce tocmai se incheiase, s-au transformat astazi in cele mai cautate cladiri de apartamente din segmentul locuintelor vechi.

Materialele moderne­ folosite in finisaje si insta­latii, dar si posibilitatea mai usoara de obtinere a unui credit ipotecar au facut ca acest tip de locuinta sa fie preferat de potentialii cumparatori, in detrimentul unitatilor locative construite inainte de 1989. Si asta, in ciuda pretului considerabil mai mare pe metru patrat.
Piata locuintelor vechi are un produs-vedeta: aparta­me­n­­­­­­­­­tele din blocurile construite­ inainte de 1989 si finalizate in anii `90.

Aceste unitati locative­ sunt preferate de potentialii cumparatori in ­primul rand dato­rita posibilita­­tii mai usoare de obtinere a unui credit ipotecar. Si asta, deoarece bancile au inceput sa manifeste prudenta in privinta acordarii de credite pentru achizitionarea apartamentelor construite in anii ’70-’80.

Instalatiile noi, un atu important

Astfel, cu cat un apartament este mai nou, cu atat sansa de a obtine un credit de la banca este mai mare, pentru ca institutiile financiare isi pot recupera mai usor banii investiti, in cazul in care clientul nu mai este solvabil, si astfel locuinta trebuie scoasa la vanzare.

„Exista o prudenta a bancilor in acordarea creditelor pentru apartamentele vechi, din cauza preturilor mari la care au ajuns acestea. S-a produs o ruptura intre pretul evaluat de piata si valoarea reala, care este mai mica, din cauza uzurii mai avansate a unitatilor locative vechi.

Creditele sunt acordate pe o perioada mare, 20-25 de ani, iar locuintele vechi vor continua sa se deprecieze, scazandu-le astfel valoarea", declara pentru "Adevarul" Gabriel Zamfir, director Romlider Servicii Imobiliare. Starea in care se afla viitoarea locuinta a inceput sa fie unul dintre motivele alegerii sau respingerii, de catre potentialii cumparatori, a ofertelor agentilor imobiliari.

Andrei Panait